Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: ПУДООС осигури над 5 млн. лв. за изграждане на депото край Бучино

Атанас Камбитов

В зелените площи ще се монтират помпи, при пл. „Георги Измирлиев“ изникват пеещи фонтани

Новите социални жилища ще бъдат за нуждаещи се млади семейства, няма да се настаняват роми

До 2 месеца в Благоевград стартира изграждането на видеонаблюдение

 

Вече има решение на ПУДООС за отпускане на над 5 млн. лева за изграждането на Регионалната система за управление на отпадъците край благоевградското село Бучино, съобщи на пресконференция кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

На пресконференцията бе коментирана темата за безразборното паркиране в Благоевград.

Проектът ще се финансира поетапно до общата сума от 17,5 милиона лева. Останалите 5,8 млн. лв. ще бъдат осигурени от Министерството на финансите. „Важно е, че има решение, което ни гарантира финансовия ресурс и с пълна сила вървят строителните дейности. Работи се, амбицията ни е в срок да довършим депото. Надяваме се, че в края на август, най-късно в началото на септември то ще бъде готово”, обясни д-р Камбитов.

Той оповести още, че до дни община Благоевград стартира и реализацията на проект по Програмата за трансгранично сътрудничество (ТГС) с Гърция. Ще бъдат монтирани помпи в зелените площи. Досега в най-горещите месеци юли и август поливането на зеленината в Благоевград се осъществяваше с помощта на цистерни, което бе много скъпо и се харчеха доста пари. Сега с тези помпи ще се икономисат средства, като спестените пари ще се насочат за цялостното измиване на града.

Коментирана бе и темата за социалните жилища, изграждани в момента в 4-ти микрорайон в областния град. Стана ясно, че там няма да се настаняват роми, а млади семейства и хора, които имат реална нужда да бъдат подпомогнати. В подкрепа на твърдението си кметът отбеляза, че жилищата са предимно едностайни. „Таргетът са млади хора, млади семейства, които имат нужда от такова жилище. Всички интерпретации, които чувам, са спекулации и нямат никаква почва, няма нищо вярно в твърденията. Премахването на незаконните постройки в ромската махала няма нищо общо със строежа на социалните жилища. Към момента имаме 580 общински жилища плюс 180, това са над 750 жилища. Разполагаме с фонд и имаме възможност да настаним онези, чиито незаконни постройки ще бъдат съборени. Няма връзка между едното и другото. Проектът „Изграждане на социални жилища в 4-ти микрорайон” е с ясно изложени цели. Има изисквания по ОП. В това отношение съм абсолютно категоричен“, заяви д-р Камбитов. На пресконференцията той коментира и други действащи проекти. Градоначалникът поясни, че по проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп на хора с увреждания и цялостно обновяване на фасадите на сгради на ОД МВР и Първо РПУ-Благоевград” всичко е наред и всичко върви отлично. Относно проекта за обновяване на сградата на община Благоевград Камбитов обясни, че предстои да стартират строително-монтажните работи. Община Благоевград изпълнява и разработва проекти за над 44 млн. лева по ОП „Региони в растеж“.

До два месеца стартира изграждането на видеонаблюдение в Благоевград, стана ясно още на пресконференцията

До месец се очаква да има избрана фирма изпълнител за изграждане на цялостно видеонаблюдение в Благоевград, съобщи още на пресконференцията кметът Камбитов. Той поясни, че ако няма процедури по обжалване, по план изграждането на системата трябва да стартира в срок от два месеца. „Видеонаблюдението ще обхване абсолютно всички детски градини, не само дворовете, а и периметъра около тях, подчерта кметът. Той поясни, че идеята е да се действа превантивно, за да се сведе до минимум възможността около детските и учебни заведения да бъдат разпространявани наркотици. Освен органите на реда системата ще бъде предоставена за ползване и на охраната на училищата. Видеонаблюдението ще обхване както града, така и парковата зона, включително и „Бачиново“. Системата ще бъде с максимален брой функции, като ще има и опция за проследяване на регистрационни номера, които ще се снемат при нарушение или ПТП. Достъп до системата ще бъде предоставен и на полицията, като патрулните коли ще бъдат снабдени с таблети, чрез които ще могат да следят за спазване на обществения ред в реално време. „Изграждането на системата ще бъде направено на три етапа. Първоначално тя ще обхване около 80% от града, а след това ще бъде надградена. Очакваме в рамките на година наблюдението да бъде изградено на 100%“, каза Камбитов.
Той поясни, че условията към изпълнителя е фирмата да инвестира, а общината да изплаща задълженията поетапно. „По този начин се постигат две цели – от една страна, изпълнителят ще бъде сериозна фирма, с финансов ресурс, от друга, ние получаваме видеонаблюдение, което го изплащаме във времето. Интересът на общината е абсолютно защитен“, коментира д-р Камбитов.
През настоящата година ще бъдат изградени и светофарни уредби на входа на кв. „Струмско“ и на улица „Славянска“.

Звук и светлина ще струи от фонтаните в Благоевград

Система от звук и светлина ще бъде внедрена във фонтаните при площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград, обяви още кметът на общината. Системата ще се управлява електронно и през определен период от деня центърът на областния град ще свети и ще се озвучава с музика, чиито авторски права са на общината. Идеята е заимствана от испанския град Барселона. В Благоевград фонтаните ще предлагат микс от светлини, цветове и музика.
Д-р Камбитов показа проект на площадното пространство, което в момента се ремонтира.

„Ремонтът не променя сегашното архитектурно и художествено решение на центъра на Благоевград. Площад „Георги Измирлиев” е символ на нашия град и нищо от неговата уникалност няма да бъде променено”, увери Камбитов.

Проектът е бил обсъден с бившия кмет Лазар Причкапов, под чието ръководство преди повече от 30 години се изгражда новата визия на областния център.

„Проектът се изпълнява с европейски средства. Контролът и по цялостното изпълнение, и по качеството на използваните материали е много строг. Плочките, които ще бъдат положени, трябва да издържат поне още 30 години”, допълни кметът Камбитов. Той припомни, че ремонтът не се прави с пари от общинския бюджет, а с европейски средства.
Обектът е част от проект „Благоустрояване на градската среда“. Предвидено е изграждане на LED осветление, озеленяване, изграждане на съоръжения за улеснен достъп на хората в неравностойно положение, автоматизирана поливна система и др.
Ще бъде подменен изцяло окаченият таван в подлеза, ще бъде монтирана и хидроизолация.

На пресконференцията бяха поставени и въпроси, касаещи движението на каруци из града и паркирането.

Движението на каруци в града е забранено, припомни градоначалникът. Камбитов подчерта, че спазването на забраната се контролира от общинската охрана, която обаче няма правомощията на полицията. В тази връзка от управата на града обмислят създаването на общинска полиция. Има и идея за изграждане на подземен и надземен паркинг с около 800 кв. м площ и до 250 паркоместа на бул. „Джеймс Баучер”. С реализацията на такъв проект ще се въведе ред при паркирането в областния град. По-голям проблем от каруците е паркирането в Благоевград. Всеки паркира, където намери. Възможностите на репатриращия автомобил са ограничени, „Паркинги  и гаражи” имат малко декоративни функции и без съдействието на полицията не можем да се справим. Имаше идея улиците в централната част да станат еднопосочни, но тя е неосъществима. Улиците са направени така, че в огромната си част не могат да станат еднопосочни, каза Камбитов. Градоначалникът обясни също, че предстоят промени в наредбата, касаеща паркирането в „синята зона”.