Владислав Горанов

Симитли, Струмяни, Кочериново, Рила, Сапарева баня… трябва да предприемат мерки за финансово си оздравяване

 

Перник е една от 13-те общини, които са под специалното наблюдение на финансовия министър Владислав Горанов. Те все още имат да изпълнят куп мерки, за да стабилизират бюджетите си. Това са само 4,9% от всички общини в страната, като има тенденция за по-добро управление на парите. 21 общини пък вече могат да дишат спокойно, тъй като през настоящата 2018 г. те изпадат от списъка за финансово оздравяване. Това сочат данните на Министерството на финансите към края на 2017 г.

Преди година 32 общини, или над 12% от всичките, отговаряха на три или повече от критериите за класирането им като кметства с финансови затруднения. 13-те общини, които в момента имат затруднения, са Перник, Симитли, Струмяни, Белоградчик, Грамада, Димово, Кочериново, Рила, Сапарева баня, Септември, Неделино, Чепеларе и Стамболово. Те ще трябва да предприемат мерки за финансово оздравяване, като например да повишат приходите си, или да свият разходите си. Тези мерки трябва да бъдат одобрени от министъра на финансите Владислав Горанов, ако общините искат да вземат безлихвен заем от държавния бюджет.

Общините, които през 2018 г. отпадат от списъка за финансово оздравяване, са 21. Приетите от тях мерки за оздравяване са довели до положителни резултати, коментират от МФ. Данните за всички общини в страната показват, че 49,39% от разходите им отиват за заплати и осигуровки, а инвестициите са 12,35% от разходите им.