Лондон замрази връзките с Москва, гони 23-ма руски дипломати

Тереза Мей обвини Русия за отравянето на Скрипал.

Лондон оттегли поканата към руския външен министър Сергей Лавров да посети страната

 

Лондон експулсира 23-ма руски дипломати като мярка в отговор на отравянето на Скрипал, каза Тереза Мей. След заседание на Националния съвет по сигурността британският премиер обяви временно замразяване на двустранните контакти с Москва.

Русия е виновна за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал, категорична е Тереза Мей. Великобритания вече определи случая като безразсъдно нападение, което излага на опасност живота на невинни граждани.

Лондон оттегли поканата към руския външен министър Сергей Лавров да посети страната. Официални представители на Великобритания няма да присъстват на Световното първенство по футбол в Русия.

“По силата на Виенската конвенция Великобритания ще изгони 23-ма руски дипломати, за които е установено, че са необявени служители на разузнаването. Те разполагат с една седмица да напуснат страната”, каза в парламента британският премиер, цитирана от „Ройтерс”. Досега Русия имаше 59 дипломати в Обединеното кралство, припомня АФП.

Мей отбеляза, че това най-голямо експулсиране от Лондон за последните 30 години ще намали руския разузнавателен капацитет във Великобритания за години напред.

“Ще замразяваме руски държавни авоари, винаги когато имаме доказателства, че те може да бъдат използвани, за да се застраши животът или собствеността на британски граждани или хора, живеещи в страната”, заяви премиерът.

Сергей Лавров междувременно декларира, че страната му няма мотив да премахва двойния агент и изтъкна, че извършителите имат интерес от раздухване на антируска кампания.

Посолството на Русия в Лондон разкритикува британския отговор на случая “Скрипал” и го определи като “враждебен”, “неприемлив” и “неоправдан”, “провокация”.

Всяка отговорност за влошаването на отношенията между Русия и Великобритания е на настоящите британски лидери”, се казва в изявление на посолството. Посланик Александър Яковенко предупреди Лондон, че Русия може да вземе реципрочни мерки.

Спешно открито заседание на Съвета за сигурност на ООН се проведе снощи във връзка с отравянето на Сергей Скрипал, предадоха световните агенции. Новината съобщи холандското председателство на съвета. Заседанието се организира по искане на Великобритания.