Ремонтират часовниковата кула в Дупница за 200 000 лв.

Емблематичната за Дупница сграда през 16. век била използвана за наблюдателница

 

Старият часовников механизъм ще бъде съхранен в самата кула като музеен експонат, ще се изградят и алеи

Община Дупница ще входира проект по трансгранично сътрудничество България-Македония за ремонт на часовниковата кула. Партньор е Крива паланка, а стойността е 200 000 евро.

Вътрешно часовниковата кула ще бъде укрепена и възстановена

Заложените дейности за символа на града са свързани с привеждането й във вид, в който да бъде посещавана от граждани и гости на града. Старият часовников механизъм ще бъде съхранен в самата кула като музеен експонат, а часовникът ще работи с нов. Няколко монокъла ще бъдат монтирани за разглеждане на района, както и ремонтирана външната компрометирана дървена фасада.

Самият район около часовниковата кула също се предвижда за облагородяване и изграждането на алеи

Вътрешно часовниковата кула ще бъде укрепена и възстановена, както и ще се подменят компрометираните участъци на циферблата, които не са оригинални. Всички заложени дейности община Дупница съгласува с Министерството на културата и НИНКН.
Самият район около часовниковата кула също се предвижда за облагородяване и изграждането на алеи и подстъпи за свободен достъп.

Емблематичната за Дупница сграда през 16. век била използвана за наблюдателница, а от края на 18. век е превърната в часовникова кула.
На едно от следващите две заседания на Общинския съвет кметът на община Дупница инж. Методи Чимев ще внесе докладната, която трябва да се разгледа от местния парламент, преди да бъде входиран проектът.