Първите щъркели се върнаха в Кочериново, местните: Миналата година имаше 30 гнезда

 Щъркелово гнездо в Големо село

Никога не идват заедно, но си тръгват на ята, каза читалищният секретар Гергана Бицова

 

Първите щъркели вече пристигнаха в Дупнишко. Обичайно най-рано се върнаха обитателите на щъркелови гнезда в Кочериново. От миналата седмица в градчето са 4 щъркела.

Гергана Бицова

„От миналата седмица в Кочериново има две двойки щъркели – едната е на комин на старата община, а другата – на частна къща. Години наред наблюдавам тези птици и съм забелязала, че първите пристигат към 10 март. Над Кочериново има една бадемова горичка – садена през 40-те години на миналия век и вече оредяла, като цъфне първото дърво там, пристига и първият щъркел. В библиотеката водим своеобразна статистика за щъркелите в общината и знаем приблизителния им брой. Миналата година в Кочериново имаше 23 двойки. 8 от гнездата бяха на железобетонни стълбове, 13 – на комини на къщи и на старата община и 2 на дървета. В цялата община бяха 30 двойки. В доста от селата също имаше щъркели – по една двойка гнездяха в Стоб, Пороминово, Бараково, Мурсалево, Крумово, Бураново и Драгодан. Броят на птиците не се увеличава, но се запазва по някакъв начин. Миналата година имаше 3 гнезда с 4 малки, което е изключение. Обикновено се излюпват по 2 щъркелчета, по- рядко по 3, а някога има и по едно”, разказа Гергана Бицова, секретар и библиотекар в местното читалище. Любопитна подробност е, че Кочериново играе ролята и на сборен пункт за отлитане на щъркелите. „Никога не идват заедно, но си тръгват на ята. Отлитат около 20 август. Събират се в ливадите край Кочериново, които есенно време побеляват от пристигналите от различни места щъркели”, допълни Бицова.

Кочериново е едно от местата в Кюстендилска област, където този вид птици е най-разпространен. Щъркелът присъства и на герба на градчето, намиращо се в подножието на Рила.

Щъркел е забелязан и край кочериновското село Мурсалево. Читатели информираха, че първите щъркели са долетели и в бобовдолското Големо село, както и в сапаревобанското с. Ресилово.