Цветанов предупреди: Внимавайте за ЧЕЗ, има арбитражно дело

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в парламента

 

Опозицията и президентството да бъдат внимателни с изказванията си за ЧЕЗ, тъй като се води арбитражно дело, което не бива да забравяме.

„Да внимаваме с популистките изказвания“, заяви пред Нова тв председателят на ПГ на ГЕРБ и припомни, че трябва да защитим националния интерес относно арбитражното дело.

„ЧЕЗ или Гинка Върбакова не са в състояние да повишават цената на тока. КЕВР е органът, който взима окончателното решение за това. А неговите членове се избират от парламента”, каза Цветанов. Той подчерта, че депутатите на ГЕРБ са подкрепили идеята на БСП за създаване на анкетна комисия, която да проучи сделката, защото именно управляващата партия е най-заинтересована всичко да излезе наяве.

„Фалшива новина е, че Борисов или правителството стоят зад сделката”, заяви Цветанов. Той припомни, че на последното изслушване в парламента службите са заявили, че е имало 7-8 потенциални купувачи за ЧЕЗ, като никой от тях не застрашава националните интереси и няма за никой от тях данни за “пране на пари”.

КЕВР, КЗК и КФН са институциите, които могат да проверят дали всичко по сделката с ЧЕЗ е изрядно. Българското правителство няма отношение, бе категоричен Цветанов. Той обърна внимание, че КЕВР не се избира от правителството, а от парламента. Цветанов припомни, че договорът е подписан в Чехия, но е по британското законодателство. Идеята на ГЕРБ била да се търси политически консенсус. Той упрекна опозицията в опит да генерира скандал по темата. „Те искат да ни отклонят от успехите, които имат днес България и кабинетът”, каза лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Дали държавата ще влезе в сделката с ЧЕЗ, ще се изясни, след като анкетната комисия си свърши работата, каза още Цветан Цветанов. В отговор на въпрос и за Консултативния съвет по национална сигурност по темата ЧЕЗ, който свика президентът, Цветанов използва въпроса, за да припомни, че в сряда парламентът е променил закона за стратегията по национална сигурност. Освен това той поясни, че до КСНС ще има повече яснота от работата на анкетната комисия.

„Несериозно е да се твърди, че няма стенограма от срещата между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил”, заяви още Цветанов, коментирайки срещата и последвалия скандал. Той заяви също, че лидерите на партиите в „Обединени патриоти” ще намерят пресечната точка и ще поставят България над всичко.