Инспектори от РЗИ – Благоевград протестираха за по-високи заплати, Валентина Георгиева: За нощен труд получавам 25 ст. на час, а в казината хората играят с хилядарки

Валентина Георгиева (третата от ляво надясно) с протестиращите си колеги

 

 

С 32 г. стаж взимам 530 лв., призна синдикалната председателка

 

За по-високи заплати протестираха здравни инспектори от РЗИ – Благоевград. Инспекторът в Дирекция „Обществено здраве“ и председател на синдикалната организация към Федерацията на синдикатите в здравеопазването Валентина Георгиева заяви: „Взимам 530 лв. заплата, имам 32 години стаж в системата. Много трудно се справяме с тези пари, особено зимата, когато има големи сметки за ток, почти повече от половината заплата отива за сметки. Всеки от нас има кредити, овърдрафти…”

Служителите протестираха символично с лентички на реверите. Имало е случаи да излизат на проверки през нощта срещу допълнително заплащане. „Неудобно ми е да кажа, но получаваме 25 стотинки на час. Влизаме в казина, в които виждаме, че хората вкарват в машинките по 500, по 1000 лева, две наши заплати, ние работим от 22 до 00 ч. за 25 стотинки на час”, допълни Валентина. Тя заяви, че ако обещаното от Министерството на здравеопазването 18-процентно увеличение към заплатите за март не бъде изпълнено, ще се включат в национален протест на празника на здравния работник 7 април. Те получили уверение от ръководството на РЗИ – Благоевград, че ще получат 18% увеличение на заплатите с мартенските си заплати. Не е много, но се надяваме, че това е началото към признанието и уважението на държавата към нашия труд. Ние точно това искаме – достойно заплащане”, увериха служителите.

Протестът е национален, здравните инспектори от цялата страна ще излязат с декларация, която ще бъде връчена на здравния министър Кирил Ананиев.