Бойко Борисов и Марош Шефчович проведоха среща в МС

 

Европейската комисия не може да вземе отношение по сделката за активите на ЧЕЗ в България, обясни зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. Той участва в конференцията „Ролята на неправителствените организации за подобряване на енергийната политика и нормативната база в областта на енергетиката – предизвикателства пред Югоизточна Европа“, която се проведе в столичния хотел „Балкан“. В конференцията участва и премиерът Бойко Борисов, но закъсня с половин час.

„Това е една сделка между две частни компании“, изтъкна Шефчович. Той добави, че има информация за това, че компетентните органи извършват всички необходими оценки и проверки.

Зам.-председателят на Европейската комисия повтори, че това е сделка между две частни компании и от ЕК се интересуват само дали се съблюдават абсолютно всички принципи и закони на европейското законодателство.

Марош Шефчович изтъкна, че Европейската комисия подкрепя изграждането на газоразпределен център в България, защото още по време на първата среща на групата за газова свързаност в Централна и Източна Европа е било взето решението всяка една страна от региона трябва да има поне три източника на доставка на природен газ, за да се постигне диверсификация.

По думите му България е най-подходяща да бъде център, тъй като има благоприятно географско положение. Освен това има много добро развитие на интерконекторни връзки в България – както тези, които в момента са изградени, така и тези, които са в процес на изграждане.

„Идеята е да има много силна газова ликвидност в региона. Това е силно подкрепено от ЕК и нашата цел е България да се превърне от една страна, която транзитира газ, в една държава, която търгува с газ“, допълни Шефчович.