Административен съд – Благоевград решава съдбата на отстранения от ОбС – Разлог Атанас Крънчев

Мария Копанарова

ОИК взе крайното решение заради отсъствия на Крънчев от заседания, без да предупреди ОбС шефа д-р Копанарова, той се оправда с командировка в Чехия

 

Правомощията на общинския съветник от ГЕРБ Атанас Александров Крънчев са предсрочно прекратени, стана ясно от решение на Общинската избирателна комисия в Разлог. Оттам уточниха, че в ОИК – Разлог е постъпило уведомление от ОбС председателя д-р  Мария Димитрова Копанарова с изх. № 61.00 – 36(1), с което информира комисията, че общинският съветник Атанас Александров Крънчев от групата на ПП ГЕРБ е отсъствал от четири поредни и общо шест заседания на Общински съвет – Разлог за 2017 г.

От уточненията в комисията става ясно, че той не е уведомил писмено председателя на Общинския съвет за неучастието си в заседанията на съвета по уважителни причини – служебна ангажираност, отсъствие от страната, заболяване и др.

В законоустановения срок по чл.30, ал.6 от ЗМСМА е постъпило възражение от Атанас Крънчев. В него той твърди, че не са налице предвидените в закона обстоятелства за прекратяване на пълномощията му като общински съветник на основание чл.30, ал.4, т.5 от ЗМСМА. Излага доводи, че за отсъствието му на 25.05.2017 г. председателят на ОбС – Разлог е знаел, тъй като Крънчев е бил в командировка в Чехия по проект на община Разлог, за което има взето решение. За отсъствията си на 27.07.2017 г., 24.10.2017 г., 26.10.2017, 30.11.2017, 21.12.2017 година твърди, че не е бил уведомяван нито от председателя, нито от лицето, технически подпомагащо дейността му.

От събраните доказателства обаче ОИК излезе с решение да прекрати предсрочно пълномощията на Крънчев. От комисията посочват, че следващият, който ще заеме мястото му, е Красимир Иванов Панков. Решението може да се обжалва.

В ОИК е постъпила жалба от Атанас Александров Крънчев чрез адвокат Тихомир Николаев Рачев срещу решението, като комисията реши жалбата и преписката към нея да се изпратят в Административен съд – Благоевград.