Явор Колев от ГДБОП

С няколко от тях е злоупотребявано сексуално, в телефона му е открит нов профил с контакти на деца, казаха от ГДБОП

 

Двама педофили бяха арестувани в Дупница, съобщи комисар Явор Колев от ГДБОП. Според предварителна информация единият е 42-годишен с инициали Б.Б. от Бобов дол и 43-годишният В.С. от Сапарева баня.

 Единият от тях е с фалшив профил във Facebook. Той е примамил 13 момичета на възраст между 11 и 13 години. С няколко от тях е злоупотребявано сексуално. Профилът му в социалната мрежа е закрит, но при задържането в телефона му е открит нов профил с контакти на деца от всички краища на страната.

Комисар Явор Колев участва в обучение на родители за онлайн безопасност. Пред тях той призна, че празноти в законодателството пречат педофилите да се проследяват, след като изтърпят наказанията си. Комисарят даде пример със заловен и осъден през 2004 г. педофил. Той изтърпял наказанието си, а скоро случайно се разбрало, че държи детски парти-клуб. „Няма да казвам кой е този детски парти-център. Може да го намерите много лесно в интернет. Рекламно лице на този детски парти-център е известен български певец“, каза Колев. В България няма регистър на осъдените за педофилия, призна Колев. „В други държави, когато един такъв човек се премести, той информира съответните полицейски органи и се знае къде е и с какво се занимава. Няма достъп до деца, няма право да доближава деца, няма право да се занимава с деца“. По думите на експерта педофилът обикновено е мъж на възраст между 20 и 50 години с добро образование и начин на живот. Обикновено се стреми да работи с деца или близо до тях. Жертвите обикновено са на възраст от 8 до 16 години. Чрез социалните мрежи и платформи, ютуб каналите, те биват набелязани, когато дават подробна информация за себе си. Стига се до примамване във видеокомуникатори, където са склонявани да осъществяват сексуални действия. После биват изнудвани, че ако не продължат да снимат, видеата ще се публикуват. Колев предупреди, че педофилите обикновено са в детските платформи: „Това, че детето ви е в „jivotno.com“ или в някаква друга игра, не значи, че там няма педофили. Напротив. Те са там. Педофилите няма да ги намерите в порносайтовете“. Съветът на Явор Колев е родителите да се интересуват: „Какво днес се е случило с тях в интернет, какви места посещават, какви профили са си открили, кой се е свързал с тях, за какво са си говорили“.

 

 

 

2 КОМЕНТАРИ

    • Панка Георгиева, съгласен съм с Вас.Не трябва да пишат инициали а цели имена,даже придружени със снимки на изродите!

Comments are closed.