„Бекастрой” след сигнала с преливащите кофи за боклук: 150 м след Мальовица пътят е частна собственост, но хотелиерът не разчиства снега, возим боклука със сметосъбирачка, не със снегорин

Служители ходиха със снегорини 4 по 4 до контейнерите, за 4 кофи да съсипем сметосъбирачка за 100 хил. лв. ли?

Уведомена е общината, еколозите и собственикът на хотела, а неговият отговор е „купете си кола, с която да влизате”, заявиха още от фирмата.

 „Контейнерите на Мальовица се почистват редовно, когато пътят до там е почистен от снега и камионите могат безпроблемно да стигнат до мястото”, заявиха за вестник „Вяра” във връзка с мръсотията, в която е потънал курортът, от фирма „Бекастрой”, които са ангажирани със сметосъбирането. Фирмата има сключен договор с община Самоков за сметосъбирането.

„Задължение на хотелиерите е да почистят пътя от снега, а не го правят и това затруднява работата ни. От две седмици там не е влизала наша кола. 150 метра преди курорта Мальовица пътят е частна собственост. През целия зимен сезон пътят веднъж не бе почистен от снега, а това затрудни работата ни. Боклукът се извозва с камион сметосъбирачка, а не със снегорин. При тази ситуация как камионът ще стигне  до паркингите? В пътните листове на шофьора пише “не сме стигнали до контейнерите на Мальовица заради непочистения път до хотела”. Хората ми не са виновни. Всеки шофьор задължително пише къде не е вдигнат боклукът и защо.

Днес са ми написали, че са стигнали само до първите контейнери на Мальовица. Миналия понеделник се опитаха да влязат до мястото на контейнерите, но не успяха, ходиха със снегорини 4 по 4, за да го изтеглят от там. Е за 4 кофи да съсипем сметосъбирачка за 100 хил. лв. ли? Сигнализирахме до община Самоков за всички тези неудобства”, заявиха от фирмата и добавиха: „Оплаквания има до нас от туристи, че не могат да стигнат с колите заради непочистените паркинги. Многократно сме се обаждали на фирмата, но в отговор управителят на хотела заявява: „Да си вземете кола, с която можете да стигнете до хотела.“ АПИ нямат ангажимент да чистят паркингите пред частните хотели. Нека да стане ясно кой какви задължения има. Да, до Мальовица почиства пътя АПИ, а 150 метра преди комплекса си е техен ангажимент. Миналата седмица качвах до там машина „Унимук”, за да си изтеглим сметосъбирачката, която буксуваше и потъва. Въпреки трудностите контейнерите са почистени. Уведомена е общината, еколозите и собственикът на хотела, а неговият отговор е „купете си кола, с която да влизате“, заявиха още от фирмата.

Въпросът е хотелиерите в к.к. Мальовица заплащат ли такса смет в община Самоков?

Както „Вяра” писа, контейнери в Мальовица преливат от боклуци, хотелиери и туристи негодуват от миризмата и мръсотията. „Купищата боклук буквално изригват от контейнерите и са толкова много, че покриват и част от паркинга при ЦПШ. Купчините боклуци се трупат от седмици”, оплакаха се наши читатели.

„Кой допусна това безобразие? Стриктно си плащаме данъци за всичко, коректен съм към общинската хазна, искам и те да са коректни и да изпълняват задълженията си. Най-ужасното е, че боклукът прелива на паркинга на Централната планинска школа, откъдето минава поток от туристи и е един от най-живописните маршрути”, възмутено заявиха от курорта ресторантьори.

Туристи изпратиха и снимки на препълнените кофи.