ЧЕЗ обезопаси рисково за птиците трасе в района на Кресненското дефиле

 

С цел минимизиране на риска за живота на белоглавите лешояди бяха поставени специални съоръжения – метални гребени, бодливки и изолатори

 

„ЧЕЗ Разпределение България” обезопаси рисково за птиците трасе в района на Кресненското дефиле. С цел минимизиране на риска за живота на белоглавите лешояди бяха поставени специални съоръжения – метални гребени, бодливки и изолатори, които не допускат птиците да кацат по стълбовете и ги предпазват от контакт с проводниците. Дейностите бяха извършени в сътрудничество с Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ) и приключиха в средата на март. Кресненското дефиле е изключително важен район за живота на белоглавите лешояди, тъй като от 2010 г. насам по проект на ФДФФ и „Зелени Балкани” в района са освободени около 50 лешояда с цел създаване на местна колония. Местните птици вече привличат и други от Сърбия, Македония, Хърватия и Гърция. Електропроводите в района, от една страна, се явяват подходяща спирка за почивка на птиците, обитаващи района, а от друга – попадат в миграционния път на птиците от съседните страни. „Белоглавият лешояд е със статут на застрашен вид и е вписан в Червената книга на Република България. Именно поради тази причина се чувстваме отговорни да опазваме неговия живот и местообитание“, каза Мария Георгиева, ръководител сектор „Екология“ в „ЧЕЗ Разпределение България”. Монтираните от „ЧЕЗ Разпределение” съоръжения са предоставени безвъзмездно от ФДФФ в партньорство със „Зелени Балкани”, в рамките на проект „Нов живот за лешоядите” LIFE14NAT/BG/649, а разпределителното дружество обезпечи подготовката на мрежата за работа, човешкия и технически ресурс за извършване на дейностите.

Тези мерки са част от активната политика на „ЧЕЗ Разпределение България” за опазване на биологичното разнообразие на лицензионната територия на дружеството.