„Топлофикация” намали сметките на перничани с лев-два

 

Пернишкото топлофикационно дружество хвърли в потрес десетките хиляди свои абонати, като коригира февруарските им сметки с лев-два. Припомняме, перничани излязоха на протест срещу „Топлофикация” заради честите аварии и заради това, че плащат високи сметки, а стоят на студено.

След като получиха дългоочакваните си сметки за февруари, които по уверение на ръководството на „Топлофикация” се бавеха заради корекциите, които трябваше да бъдат направени в тях, заради студа, който браха перничани, стана ясно, че те наистина са намалени – с… 1 до 3 лева. А след като семейства студуваха повече от половин месец, се оказа, че без парно са били само два дни. В останалите 26, когато радиаторите бяха полустудени, а сметките за ток набъбнаха солидно заради включените отоплителни електрически уреди, според дружеството всичко си било наред…

„Дружеството е начислило отстъпки в месечните сметки за месец февруари 2018 г., които са изчислени на база дните с влошено топлоподаване. „Топлофикация Перник“ АД благодари на своите абонати за проявеното разбиране и търпение в трудните за предприятието дни и ги уверява, че и занапред ще им предлага своите услуги на възможно най-добри цени”, надлежно обясняват от ТЕЦ-а.

Проверка на КЕВР показва, че през последните пет години “Топлофикация Перник” не е извършвала планова подмяна на амортизирани участъци на мрежата. През 2017 г. аварийните пробиви на топлопроводи са се увеличили с 30% спрямо предходните 12 месеца. От дружеството се оправдаха, че повредените кабели прекъсват електрозахранването към основни съоръжения в централата, част от които са в цех “Въглеподаване”.

Основното и резервното гориво на “Топлофикация Перник” са въглища. Вследствие на прекъснатата им доставка централата превключва котлите на работа с природен газ. При промяна на горивото съоръженията не могат да достигнат необходимата топлинна мощност, се измъкват от обяснението за студа в домовете на хиляди перничани от “Топлофикация Перник”.

В крайна сметка от КЕВР пък излязоха със становище абонатите да бъдат компенсирани.

 

Снимката

 

Момент от протеста на перничани