Надежда за живот! Извадиха 17 кг злокачествен тумор от корема на 47-годишна жена от Самоков

Д-р Светлозар Славов

 

Сложната операция е извършена от доц. д-р Божидар Славчев, д-р Светлозар Славов и д-р Наталия Петракиева, пациентката е стабилизирана

 

Открихме тумора след разрязване на киста, голяма част от жените с овариални тумори мислят, че напълняват и не се консултират с лекар навреме, споделя д-р Славов

 

47-годишна жена от Самоков преживя изключително сложна операция. От корема й хирурзи извадиха 17 кг тумор.

Доц. д-р Божидар Славчев

Пациентката е била с рак на яйчника и е оперирана от екип специалисти в „Майчин дом”. 17-килограмовият злокачествен тумор е изпълвал цялата коремна кухина на жената. Той е отстранен успешно от медиците. Самоковката вече е в стабилно състояние и с положителна прогноза, уверяват от болницата.

Сложната операция е извършена от доц. д-р Божидар Славчев, д-р Светлозар Славов и д-р Наталия Петракиева. Те разказват, че жената дълго време е била с оплаквания от постепенно подуване на корема и неопределени болки.

“Туморът на пациентката беше злокачествен, с начална трансформация, която обаче открихме чак след разрязване на кистата. Това води до положителна прогноза за пациентката, щом по повърхността образуванието нямаше пробив на злокачествените трансформации”, разказва д-р Славов след операцията. След отстраняване на тумора лекарите направили пълна хистеректомия, за да ограничат риска от други образувания. “Подобни образувания могат да се развият толкова много, ако не обърнеш внимание. Голяма част от жените с овариални тумори мислят, че напълняват и затова им е тежко, и не се консултират с лекар навреме”, споделя д-р Славов за симптоматиката при такива проблеми. “Туморните формации в корема могат да се видят при профилактичен гинекологичен преглед. Понякога не може да се определи точно откъде е тръгнал, ако е много голям, но определено се вижда наличието му и се преминава към отстраняване, което може да спаси живота на пациентките”, допълва той.
В такива случаи, особено когато се касае за овариален тумор (на яйчника) с подобни размери, практиката изисква да се премине към операция. След това може да се постави окончателната диагноза и да се направи стадиране на тумора.
Злокачествените тумори имат тенденция за бърз растеж и инфилтрация на съседни тъкани и органи, както и за метастазиране в далечни тъкани и органи. Такъв вид тумор е потенциално смъртоносен, казват специалистите.