Home Новини Свят За пръв път от 2 хил. години християните са пред изчезване в...

За пръв път от 2 хил. години християните са пред изчезване в Ирак

Иракски християнски свещеник предупреждава, че християнството изчезва в страната, надява се повече семейства да получат помощ и да се завърнат по домовете си в равнините на Ниневия.

Свещеникът Салар Кайо от Комитета за възстановяване на Ниневия коментира, че работят усилено за осигуряване на домове за избягалите от “Ислямска държава”, но възстановяването трябва да се ускори. Комитетът има за цел да възстанови девет християнски града и села в региона.

Според него, около 37 хил. души са се завърнали, но има още поне 80 000 души, които все още трябва да се завърнат по домовете си. “Трябва да възстановяваме сега, ако оставим във времето, семействата ще напуснат и християнството ще изчезне от Ирак“, обяснява Салар Кайо.

“Искаме да се завърнем, да възстановим нашето достойнство и да работим и да живеем както правихме преди ДАЕШ. Това е нашата земя, това е нашата идентичност“, коментира той.

Мащабът е шокиращ и се влошава, има 200 милиона християни в най-големите 50 страни в риск

Християните в Ирак се смятат за една от най-старите християнски общности в света. По-голямата част от тях са местни етнически асирийци.

През 2003 г. християните в Ирак наброяват около 1 500 000 души, което представлява малко над 6% от населението от 26 милиона души (1,4 милиона или 8,5% от 16,5 милиона през 1987 г.). През 2013 г. броят на християните в Ирак е спаднал до едва 450 000 души.

Християните живеят главно в Багдад, Басра, Арбил, Дохук, Зако и Киркук, както и в асирийски градове и региони като равнините на Ниневия на север. Иракски християни живеят в региона на Кюрдистан и в районите, граничещи с него в Североизточна Сирия, Северозападен Иран и Югоизточна Турция, област, приблизително съответстваща на древна Асирия.

Малцина идват в Европа, изселват се предимно към Средна и Латинска Америка

Християнството пристига в Ирак още през І век, а иракските източни арамейски говорещи асирийски общности се смятат за едни от най-старите в света.

Асирийците приемат християнството през I век и Асирия в северен Ирак се превръща в център на християнска литература до средновековието. В ранните столетия след ислямското арабско завладяване на Асирия през 7-ми век, територията е призната за геополитическа единици, а асирийски учени са имали водеща роля в Ирак.

От края на 13-ти век до наши дни, асирийските християни са подложени както на религиозно, така и етническо преследване и унищожение.

error: Хубав ден :)