Милчо Велинов тормози с пиянски изцепки ул. „Ал. Балабанов” в Дупница на крачка от ОУ „Н. Рилски”, съседи: Хвърля керемиди по полицаите

Георги Мирчев защити приятеля си.

 

Редовно идваме по сигнали за него, трудно е да бъде освидетелстван, признаха вчера униформените, които за пореден път прибраха пияния в дома му под бурните му протести

Наскоро Велинов крачил с бутилка бира по почти рухналия покрив на дома си, крещял: „Да ви *ба майката, мина 22 ч и вече мога да ви почвам”

Не е лош човек, леля му го докара до тук, заяви Георги Мирчев

 

Дежурно почерпеният Милчо Велинов редовно тормози с пиянски изцепки, псувни и сочни ругатни ул. „Александър Балабанов” в района на ОУ „Неофит Рилски” в Дупница. Това заявиха живеещи съседи в квартала. В понеделник вечерта Велинов за пореден път криволичеше и с пиянската си походка „обследваше” по ширина улицата пред дома си, видя репортер на „Вяра”.

Къщата е в окаяно състояние, покривът почти липсва.

Извикахме полиция. На място веднага дойде патрулка с екип от трима униформени, които наобиколиха пияния. Под бурните му протести „престанете да ме тормозите” и „оставете ме на мира” единият от тях все пак успя да прибере почерпения в двора на дома му, намиращ се на две крачки от школото. Самата къща е в повече от окаяно състояние, сградата буквално е без покрив.

Съседите още се чудят как пияният събра смелост да крачи по почти рухналия покрив.

Очаквано, оказа се, че Велинов е добре познат на полицаите. „Редовно се отзоваваме на сигнали на съседите му, но положението тук е много сложно. Той няма близки и процедурата по освидетелстване е тежка”, обясниха двама от тях, докато колегата им се бореше с протестите на пияния, който не искаше да се прибира.

„Къщата е на родителите му, но те починаха, сега Милчо живее сам, няма семейство. Редовно прави пиянски изцепки, доколкото знаем, е записан на отчет в психиатрията. Миналата година по едно време го прибраха някъде, но после си дойде и отново си започна постарому. Преди Нова година мята керемиди по полицаите, които бяха извикани тук за пореден път”, обясниха комшиите, които вече са вдигнали ръце от съседа си.

Хора от улица „Ал. Балабанов” и съседните блокове от жк „Бистрица” са виждали наскоро пияния, въоръжен с голяма пластмасова бутилка бира, да крачи смело по останките от рухналия си покрив. Всички се чудят как е успял да се закрепи и нищо да не му се случи. Редовно псувните му огласяли и улицата вечер. Случвало се и групи деца да го закачат, което буквално вбесявало Велинов. Такъв случай е имало миналата седмица. Крясъците „Да ви *ба майката, мина 10 (22 часа б.а.) и вече мога да ви почвам” огласяли улицата, а гневът на пияния ескалирал чак до върховете на държавата и на мушката му със заканата паднал даже премиерът.

„Той не тормози хората от улицата, не е лош човек”, защити го Георги Мирчев, който заяви, че е приятел на Велинов. „За всичко е виновен алкохолът, а до това състояние го докара леля му. Тя му попречи на образованието и провали живота му”, категоричен беше той.

Факт е, че изцепките на Велинов се ограничавали до пиянски крясъци и брътвежи, той редовно можел да бъде видян вечер на висок тон да изправя кривините по света от двора си. Когато обаче е на „свобода” на улицата, човек се замисля дали да мине покрай него, докато той прави осморки. И всичко това се разиграва на метри от спортните площадки на ОУ „Неофит Рилски”, за щастие късно вечер. Факт е обаче и че един абсолютно маргинализиран човек е забоден в средата на оживена улица до училище. Въпросът е докога околните, които се опитват да водят нормален живот, ще са подложени на този тормоз, защото периодичните посещения на полицаите, които го прибират в пределите на дома му, не е решение? И трябва ли да се случи нещо непоправимо, за да може институциите да прескочат бюрократичните прагове и капани на законите, които пречат да се намери изход от ситуацията?