Кметът Церовска: Строителни фирми изчезнаха след некачествени ремонти на две детски градини и физкултурен салон в Пернишко, дадени са общо 2 411 000 лв.

Вяра Церовска

 

Зам.-кметът Караилиев: Безуспешно издирваме „Консорциум К.З Инженеринг“ и «АС-Строй-Янко Славчев» с представители Здравко Младенов и Янко Славчев от Самоков

 

Калпави строителни фирми, оставили си ръцете в ремонта на две детски градини и училищен физкултурен салон, изчезнаха, а община Перник трябва да носи финансовите последствия от некачествената им работа, съобщи кметът д-р Вяра Церовска.

Владислав Караилиев

Упоритото издирване засега е безрезултатно, а по-лошото е, че две от тях май не съществуват вече и в правния мир. Става дума за ремонтите на двете детски градини – „Родолюбче” в Перник и „Валентина Терешкова” в Батановци и физкултурния салон в училището в село Драгичево.

Сградите на двете детски заведения пострадаха тежко в резултат на земетресението, люляло Пернишко през 2012 година с магнитутд 5,8 по Рихтер. Пораженията бяха повече от сериозни и се наложи старите постройки да бъдат съборени и да се издигнат чисто нови сгради. Градежът беше възложен на фирма „Консорциум К.З Инженеринг“. Сградите на детските заведения бяха готови за 91 дни. Откриването им беше през месец май 2013 г.

За „Родолюбче” държавата отпусна 1 200 000 лева. Лошото качество обаче лъсна бързо и още в първите дни на 2015 година родителите спряха малчуганите си от градина заради влагата, мухъла и студа в помещенията – въпреки отоплителните уреди температурите в помещенията не надхвърляха 16 градуса, а на места се беше надигнал и ламинираният паркет. Същата сума е дадена и за ремонта на «Валентина Терешкова» От кметството в Батановци се опитали безуспешно да се свържат с фирмата изпълнител, надявайки се, че тя ще си оправи бакиите в гаранционния срок.

И тук всеки опит на общината да се свърже с изпълнителя на обекта – „Консорциум К.З Инженеринг“, удря на камък. Според търговския регистър седалището на консорциума е в столичния район «Витоша», а представител на фирмата е Здравко Младенов, поясни зам.-кметът Владислав Караилиев. Според събраната от общинската управа информация консорциумът е фалирал и въпреки че тече гаранционният срок за двете сгради, изглежда общината сама ще трябва да оправя бакиите на безсъвестните строители.

Фирма ЕТ „АС-Строй-Янко Славчев»“ е изпълнител на ремонта на физкултурния салон на ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в Драгичево. Фирмата е регистрирана в Самоков, управител е Янко Славчев. Работата там приключила за 26 календарни дни през 2017 година, а за ремонта на покрива общината брои 11 000 лв. И въпреки че гаранционният срок на извършените строителни дейности е цели 31 години, салонът вече е протекъл, а и тук строителите са неоткриваеми, оплакаха се от общинската управа.