Евакуират живеещи до свлачището в Плетена и Осина, кметът на Сатовча Арбен Мименов: Укрепването ще струва 1,3 млн.лв., чакаме финансиране от министър Нанков

 

Сатовчанските села Плетена и Осина отново са заплашени от активизирало се свлачището, което ги тормози от години. Опасността от активизирането е заради дъждовете през последните дни. Вече е издадена и заповед за затваряне на опасна улица и за евакуация на хората, живеещи в непосредствена близост до свлачището.

То е силно активно и вече е разрушило инфраструктурата в село Плетена. Около 1,3 млн.лв. струва укрепването на целия терен и с общинския бюджет не може да се справим, отбеляза Арбен Мименов, кмет на Сатовча. „Регионалният министър Николай Нанков прецени, че има риск за здравето и живота на хората. Получихме споразумителен протокол за финансиране, подписахме го, изпратен е при министъра. Надяваме се за отговор и в най-кратки срокове да започнем укрепване”, допълни той.

Арбен Мименов

Действащо свлачище също може да откъсне село Осина от главния път за Сатовча. Проектът за укрепване на района е одобрен за финансиране, но все още няма постъпления, за да започне ремонтът. Според някои информации още през 2015 година проектите за укрепителни дейности са одобрени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, но пари така и не са отпуснати.
Второто активно свлачище скоро ще “изяде” пътят към Осина, казва кметът Славчо Хаджиев. “По този път всяка сутрин минава ученическият автобус, който кара децата в училището в общинския център Сатовча. Направили сме с общински средства отводнителни канавки, но така или иначе свлачището е активно и много опасно”, признава управникът на селото. За укрепването и на това свлачище има изготвен и одобрен проект още от 2015 година за около 800 000 лева, но пари държавата не е отпуснала.