С молебен за здраве посрещнаха пролетта в Кюстендил, Милица Стойчева, Ивана Митрева и Виктория Стоичкова приеха хляба и водата от най-красивото момиче на 2017 г. – Ралица Велинова

Девойки "Кюстендилска пролет"

 

Кметът Петър Паунов честити празника и пожела пролетта да влезе във всеки дом

 

Празникът „Кюстендилска пролет” започна с молебен за здраве, отслужен от отец Василий, протосингел на Софийска света митрополия.

Молебен за здраве, отслужен от отец Василий.

Хладното време и лекият дъжд, преди да се покаже слънцето, не уплашиха кюстендилци и гостите на града под Хисарлъка и на площад “Велбъжд” дойдоха десетки хора, които станаха свидетели на традиционния ритуал по предаването на символите на града.

Кметът Петър Паунов

Девойка “Кюстендилска пролет 2017” Ралица Велинова и нейните подгласнички – Даниела Стоименова и Теодора Атанасова, предадоха хляба, водата и плодовете на Девойка “Кюстендилска пролет 2018” Милица Стойчева и нейните подгласнички – Ивана Митрева и Виктория Стоичкова.

“Честита пролет! Казват, че пролетта е ново начало. Нека тя озари дните ни, дари ни с хармония, любов и щастие. Пожелавам ви да бъдете все така здрави, обичани и щастливи. И нека този ден бъде знак, че остатъкът от годината ще ни върви по вода”, пожела Милица Стойчева на своите съграждани.

Танцьорите от “Чинари” и кюстендилци извиха хоро на площада.

По стара традиция питката и плодовете бяха раздадени на присъстващите, а минералната вода беше разлята от специален съд на самия площад.

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов честити празника на всички кюстендилци и им пожела пролетта да влезе в домовете им.

Квартет “Белканто”

“За пореден път се убеждаваме, че никакви бури и вихрушки не могат да спрат настъпването на пролетта. Тази пролет вече е тук, върху лицата на нашите пролетни момичета. Тя е тук върху рисунките на стотиците деца от конкурса „Пролет върху листа”.

Шестте девойки на новоизградената сцена в местността Хисарлъка

Тя е тук върху сърцата на всеки един от нас. Тя е тук, защото бърза да отвори вратата към благата вест в неделя – за Христовото зачатие, и да ни доведе до необятната великденска радост на Христовото възкресение над греха и над злото. Нека пролетта изпълни с радост домовете на кюстендилци, да върне децата на Кюстендил от най- далечните краища на света, за да можем заедно, с животворящата сила на труда да преобразим тази мъченическа, изстрадала, но неувяхваща и любима на всички страна”, каза Петър Паунов в своето приветствие към жителите и гостите на града.

Шестте девойки участваха и в програмата на новоизградената сцена, част от Късноантичната и средновековна крепост в местността Хисарлъка. В празничната програма на площад “Велбъжд” участваха квартет „Белканто“ и ансамбъл „Чинари“, които извиха хора с гостите на празника. На сцена в местността Хисарлъка се изявиха танцови състави от община Кюстендил. С юбилеен концерт рок група „Фактор“ ще завършва тържествата по повод официалния празник на града.