Златко Глухарски от Синдиката на служителите на затворите в Бобов дол: За 3-4 месеца напускаха 3-ма-4-ма надзиратели, местата остават незаети

Надзирателите от бобовдолския затвор чакат с нетърпение заседанието в петък.

 

Служителите в зандана чакат синдикалното заседание в петък, решаващо е за бъдещите им действия

Надзирателите в затвора в Бобов дол вече са изпратили подписката с исканията си за изравняване на заплатите им с тези на работещите в МВР, увеличаване броя на служителите и подобряване условията на труд.

Георги Стоянов

Служителите очакват разширеното заседание на синдикалното ръководство на работещите в дирекциите „Охрана” и „Изпълнение на наказанията” към Министерството на правосъдието, което е в петък (23 март). Тогава ще стане ясно дали надзиратели и съдебна охрана ще прекратят протеста си. Бобовдолските надзиратели ще бъдат представлявани от Георги Стоянов като член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България и Златко Глухарски – председател на организацията в затвора в миньорския град. В петък ще се решава и да бъде ли отменен насроченият за понеделник трети национален протест. Предвиждаше се с жива верига и надписи на английски пред резиденция „Бояна” надзиратели и съдебна охрана да информират за проблемите си представителите на европейските институции, които ще обсъждат в София бъдещето на Европейската прокуратура.

„Допълнителните средства, които министър-председателят Бойко Борисов обещава, са за изравняване на заплатите и сумите за специфични дейности само на униформените в затворите с тези в МВР. Предложението на премиера изключва увеличение за работещите в затворите счетоводители, „финансов ресурс”, „стопански дейности”. Обещаните средства са за служителите, заети по Закона за МВР. На 23-ти ще се реши какво ще предприемем. В личен план в зависимост от това ще решаваме и дали да завеждаме дела за дискриминация и за положен и неизплатен извънреден труд. Това са решения, които всеки взима индивидуално. Като цяло вече не може да се отлага решаването на проблемите. Все по-трудно става, хората напускат. За последните 3-4 месеца от затвора в Бобов дол си тръгнаха 3-ма-4-ма надзиратели и техните места остават незаети”, каза Златко Глухарски. Георги Стоянов коментира, че възнагражденията на надзирателите са по-малки от сумите, отпускани за издръжка на лишените от свобода. „При 560 лв. заплата на новопостъпил надзирател месечната издръжка на един затворник е минимум 800 лв. За затворниците се полагат по-големи грижи отколкото за децата в детските градини и възрастните хора в институции. По-добре е един възрастен човек да влезе в затвора, отколкото в приют или старчески дом”, смята Стоянов.

Както е известно, на срещата, провела се в сряда, от представители на Синдиката на служителите на затворите, министър Цецка Цачева и премиера, Бойко Борисов се ангажира правителството да отпусне 15 млн. лева за увеличение на заплатите на служителите в дирекциите “Охрана” и “Изпълнение на наказанията” към правосъдното министерство. Определени са били и технологичните стъпки, разпределени конкретните задачи със срокове за изпълнението им. Уговорена е била и следваща среща на 29 март.
До вземането на решение в петък се отменят предварително насрочените до края на седмицата локални протести в Ловеч, Враца, Пазарджик и Стара Загора.