Дупничанката Виолета отнася 3000 лв. глоба за цигари без бандерол

Мая Гиздова

Дупничанка ще плати 3000 лв. глоба за това, че държала в дома си цигари без бандерол, съобщават от Районния съд в Дупница. Съдия Мая Гиздова потвърди наказателно постановление на началника на Митница Югозападна, с което на Виолета М.Д. са били наложени административни наказания по два члена от Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) за глоба в размер на 1000 лв. и втора такава от 2000 лв. Потвърдено е и постановеното отнемане в полза на държавата на стоките, предмет на нарушението.

На 15.06.2017г., след получена информация в група „ПИкП”, при РУ – Дупница, за държане на цигари без акцизен бандерол за времето от 10.00 до 10.50 часа в условията на неотложност е било извършено претърсване и изземване в едноетажна къща, намираща се в Горна махала, на ул. ”Свобода” №1 в Дупница, собственост и обитавана от санкцинираната. При процесуално-следственото действие, извършено в присъствието на поемни лица, в гардероб, намиращ се в детска стая, били открити две черни полиетиленови торбички с акцизни стоки (тютюневи изделия) без задължителния акцизен бандерол на Министерството на финансите. В едната полиетиленова торбичка били установени един фабрично запечатан стек цигари Business Royals, съдържащ 10 кутии цигари от същата търговска марка, всяка по 20 къса, и 4 фабрично запечатани кутии цигари марка Roseman, всяка с по 20 къса. В другата полиетиленова торбичка са намерени 27 фабрично запечатани кутии цигари марка Diva Slims, всяка по 20 къса. Съставен е протокол за претърсване и изземване в неотложни случаи с последващо съдебно одобрение от 15.06.2017 г. Цигарите са иззети с изготвения протокол. По случая в полицията в Дупница е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.234, ал.1 от НК, за което е уведомена Районната прокуратура.

Глобената дама обжалвала наказателното постановление, като посочила, че е закупила цигарите от непознато лице за лична употреба. При полицейския разпит Д. заявила, че преди около 2 седмици преди това покрай дома й минал микробус, чийто шофьор й предложил да си закупи по-евтини цигари и тя купила около 5 стека различни видове цигари, като част от тях дала на децата си, а друга част оставила за себе си. Дупничанката е записала в жалбата си, че при издаването на наказателното постановление са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, както и че законът е приложен неправилно, и помолила същото да бъде отменено. От съда обаче са категорични, че има нарушения и деянието е извършено виновно. Установено е, че стойността на дължимия акциз на цигарите е общо 165.85 лв., за което е била изготвена експертиза по делото. Няма констатирани нарушения при съставянето на наказателното постановление, което е потвърдено като законосъобразно. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – Кюстендил.