ОбС шефът Георги Георгиев: Цената на водата в Сандански не е вдигана от 10 г., 84-ма служители в УВЕКС се борят с авариите в града и 52 села, дружеството събира от такси 2 000 000 лв. на година

Иван Попов и Георги Георгиев

За по-малко от три месеца събрахме 50 000 лв. от синята зона, инвестираме печалбата в инфраструктура

 

„Надявам се, че бойкотите в ОбС – Сандански са история, те съпътстваха сесиите повече от 2 години и спъваха работата на Общинския съвет”, това обяви новият председател на Общинския съвет Георги Георгиев, който стегна дисциплината в ОбС и сега заседанията преминават по-стегнато и без излишно разтакаване.

„Всички общински дружества, общо 4 на брой, са в стабилно финансово състояние. Надявам се скоро да имаме и управител на общинското дружество УВЕКС. В лицето на бившия военен Крум Аргиров, който е временен управител, дружеството случи на човек. Дисциплината и сигурността в предприятието са на ниво”, каза Георгиев и добави: „Цената на водата не е повишавана от 10 години. Въпреки това предприятието успява да покрива разходите за заплати и ежедневните аварии, които са двете най-големи пера. Около 2 000 000 лв. на година акумулира ВиК от събиране на такси за вода. 84 човека се борят с авариите в града и 52-те села в общината. Дружеството покрива една от най-обширните територии в страната. Средната заплата е 629 лв.

Предприятието има нужда от обновяване на автопарка. Очаквам стратегията на Крум Аргиров, която най-вероятно ще бъде представена в комисията по избор на управител на 26 март. От общинските съветници зависи кога дружеството ще има управител и дали той ще бъде избран на сесията през март, или изборът ще се отложи за заседанието през април.

В дружеството по чистота „Стройкомтранс” работят 70 човека, средната заплата е 590 лв. Дружеството продава стара техника. Събираме средства за нова, за да решим трайно проблема със сметосъбирането в града.

Отзивите за новото предприятие, обслужващо синята зона, са много добри. Хората са доволни, че могат спокойно да паркират срещу такса от 1 лв. За първите три месеца за тази година при непълен месец март приходите са 50 000 лв.

Отворихме предприятието на 12 април миналата година. Чистата печалба от дружеството се инвестира в инфраструктура, предвиждаме разкриването на нови паркинги. Такъв ще има на ул. „Борис Сарафов” зад банята и срещу полицията.

В момента паркоместата в синята зона са 700.”

Управителят на предприятието Иван Попов добави, че в предприятието работят 21 души.

„Имаме дни, в които поставяме по 6 скоби. За февруари сме сложили 180. Радвам се, че няма нападения над служители. Имаме само два по-сериозни инцидента, водачите просто бяха свалили скобите, най-вероятно с метален прът, но след намесата на полицията парите бяха възстановени. 10 лв. струва скобата, заплаща се и престоят”, докладва управителят пред Георгиев.