Кметът Георги Икономов и екоминистърът Нено Димов откриха пречиствателна станция за 83,8 млн.лв. в Банско

 

Проектът срещна много трудности в процеса на изпълнение, имаме модерна пречиствателна станция, канализация и нов водопровод, това тепърва ще бъде оценено от хората, каза градоначалникът

Официално бе открита изградената Пречиствателна станция за отпадни води в Банско в присъствието министъра на околната среда и водите Нено Димов. Съоръжението реално работи успешно вече повече от шест месеца, като премина безпроблемно теста на най-пиковия период в Банско по време на новогодишните празници, уточни кметът.

Пречиствателната станция бе изградена в рамките на Проект “Рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа в гр. Банско с изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ)” по Оперативна програма “Околна среда”, разделен на две фази с обща стойност на финансиране от 83 791 389 лева. Проектът на община Банско е един от осемте фазирани проекта, на които се предостави възможност да бъдат довършени с финансиране по ОПОС за периода 2014-2020. Общият размер на инвестицията по двете фази на проекта е 83,8 млн.лв., а безвъзмездната финансова помощ от двата програмни периода на Оперативната програма е в размер на 64,6 млн.лв. Новоизграденото съоръжение е проектирано за близо 30 000 еквивалент жители. Реконструирана и новоизградена е 64 км ВиК мрежа. На церемонията по откриването присъстваха и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, депутати от Благоевградска област и представители на фирмите изпълнители. Изграждането на пречиствателни съоръжения на територията на населените места над 10 000 жители, освен че е задължително изискване и поет ангажимент от българската държава към ЕС, даде възможност да бъде подменена и рехабилитирана голяма част от водоснабдителната и канализационна мрежа в града, част от която е на възраст между 20 и 40 години. „Това е един изстрадан проект, който днес приключва успешно и ще донесе комфорт на жителите и гостите на града и ще го направи още по-атрактивна дестинация“, каза министърът на екологията Нено Димов. С откриването на пречиствателната станция завършва проектът „Рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа на Банско с изграждане на ПСОВ“, който започна с финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013.

Кметът на Банско Георги Икономов отбеляза, че проектът е срещнал много трудности в процеса на изпълнение. „Благодаря на MОСВ и на Управляващия орган на ОПОС за подкрепата не само да спасим този важен проект, но и да го доведем до успешен край. Имаме модерна пречиствателна станция, канализация и нов водопровод. Това тепърва ще бъде оценено от хората“, каза кметът.