(Видео) Детските градини в Коларово, Марикостиново и Скрът се сляха с градските в Петрич, кметът Бръчков: Заплатите са гарантирани и няма да има съкратени, издръжката за тази година е 1 224 900 лв.

Димитър Бръчков

 

 

Целта на реформата е балансирано заплащане на персонала, досега общината вадеше от хазната по 160 000 лв. за възнаграждения

ВМРО лидерът Стоян Божинов: Върви се към ликвидация на селските забавачки; кметът Бръчков: Нито една няма да се закрие

 

3 детски градини в Петрич от селата Коларово, Марикостиново и Скрът се вляха в градските детски градини на Петрич.

Педагогическият персонал на детските градини присъства на сесията и приветства реформите.

Никой от персонала на детските градини няма да отиде на Бюрото по труда. Това решиха общинските съветници в Петрич на вчерашната общинска сесия. Целта на реформата е балансирано заплащане на персонала. В големите детски градски градини получават по-големи заплати заради повечето деца, а по-малките  изпадали в дефицит. Например от фонд „Работна заплата” в петричката детска градина „Звънче” е регистриран остатък от 192 000 лв. на година, а в Марикостиново недостиг от 87 000 лв. на година, тъй като филиалите на Марикостиново били на 5 адреса – 5-има готвачи, 5-има домакини и т.н.

Янко Стоянов (с бялата риза)

„Пари за всички градини има, но по сега действащия закон те не се разпределят правилно. Това налагаше общината да дофинансира селските градини от бюджета, от собствените си приходи, вместо тези пари да ги вложим за подобряване на материалните бази”, поясни кметът Димитър Бръчков и добави, че на година се налага от парите на данъкоплатците да се дофинансират заплатите на персонала със 160 000 лв. Тези пари ги има в звеното „Детски градини Петрич”. Сливането балансира и елиминира този дефицит. Заплатите на персонала са гарантирани. Нито една детска градина няма да бъде затворена. Точно обратното – реформата гарантира бъдещето на всички детски градини, заяви кметът.

Детските градини на Петрич бяха 10, сега стават 7. За 2018 г. екипът на кмета Бръчков е отделил 1 224 900 лв. за издръжка на детските градини, като в тази сума влизат доставки на храна, климатизация, подобряване на материалната база и др. Фонд „Работна заплата” и осигуровките на персонала са за сметка на републиканския бюджет. За миналата 2017 г. общината инвестирала 1 млн. и 500 хил. лв., а за тази година общината е заделила с 219 000 лв. повече, уточни шефът на бюджетната комисия Янко Стоянов.

60 000 лв. общината е заделила за монтаж на климатици, които са особено нужни за горещите летни дни.

Голяма част от персонала на детските градини беше в залата, но нито един от директорите не скочи срещу предложението на кмета Димитър Бръчков. Предложението беше прието с пълно мнозинство. Само 3-ма от присъстващите бяха против. Сред тях беше лидерът на ВМРО Стоян Божинов. Той изрази загриженост към съдбата на селските детски градини и изрази съмнение, че се върви към ликвидирането им. Градоначалникът обаче беше категоричен: „Нито една детска градина няма да бъде закрита, напротив – предстоят ремонти по всички бази. Заплатите на персонала са абсолютно обезпечени”.

Видеозапис от пресконференцията може да видите на фейсбук страницата на в. „Вяра”.