Общинарите от Самоков наградиха с по 500 лв. ски алпинистите Кънчо Долапчиев и Младен Кантарджиев

ОбС-Самоков гласува парични награди от по 500 лв. за изявените представители на ски алпинизма Кънчо Долапчиев и Младен Кантарджиев. Поводът е 50-годишният юбилей от провеждането на първото състезание по ски алпинизъм в България (алпийско ски рали). В тази връзка на 24 и 25 март в най-красивата част на Рила планина ще се проведе Държавно първенство по ски алпинизъм – отборно и спринт за купа „Мальовица”. Организатор е Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Кметът Владимир Георгиев припомни, че още при първото си участие през 1968 г. в международното ски рали в Леко, провеждано под патронажа на легендарния Рикардо Касин, българският отбор в състав Енчо Петков, Кънчо Долапчиев и Младен Катранджиев заема трето място. В продължение на 10 години българите неизменно участват в състезанието и печелят медали и отличия. Значителни успехи българските отбори завоюват през 1976, 1977 и 1981 година в Леко и Бергина – Италия, като се класират на призовите първи места.

Алпинистът Кънчо Долапчиев е завършил гимназия „Константин Фотинов“ в Самоков. Продължава обучението си в тогавашния ВИФ, а днес НСА. Доцент д-р Долапчиев преподава в НСА.  Автор е на книгите „Българи на връх Комунизъм“, „Българи на Хиндукуш“ и „Височинен алпинизъм“. Кънчо Долапчиев участва в експедицията през 1984-та, когато на 21 април Христо Проданов става първият българин, покорил Покрива на света – връх Еверест, но на следващия ден загива, слизайки от върха.

Младен Кантарджиев е добре познат на самоковци и най-вече на любителите на планината. Автор е на прекрасния „Рила фотоалбум“, където над 150 снимки разказват легендата за най-мощната българска планина. Случайната игра на светлините и сенките, лунните лъчи или залезът придава моментно очарование на някоя позната и обикновена гледка… и това е поезията на природата. А Младен Кантарджиев ни я разкрива с изключително майсторство.

В докладната си кметът Георгиев предложи двамата именити алпинисти да бъдат наградени с по 300 лева, без данъците. В последвалите дебати съветникът Васил Зашкев изрази становище наградите да не са толкова символични и предложи да бъдат в размер на 1000 лева. Д-р Димитър Панев изказа мнение, че от по-голямо значение за повелителите на планините и знак на по-висока оценка за приноса им ще бъде, ако общината ги удостои с някои от почетните знаци на Самоков.

В крайна сметка избраниците ни гласуваха в навечерието на Държавното първенство по ски алпинизъм Кънчо Долапчиев и Младен Кантарджиев да бъдат наградени с по 556 лева, като така всеки един ще получи 500 лева чисти. А по повод празника на Самоков би могло да се задейства и процедура по удостояването им с някои от почетните знаци.