Няма как кметовете да се превръщат в местните шерифи, отхвърли предложението за въоръжаването на първенците по селата Радев

Над 120 кметове и кметски наместници от Благоевградска област присъстваха на работна среща с министъра на вътрешните работи Валентин Радев в Благоевград. Тема №1 е било набелязването на мерки срещу битовата престъпност.

Министърът изрази задоволство от постигнатия диалог между полицията и местната власт, тъй като е изградена много добра комуникация. Отчетено беше, че в региона няма сериозни нарушения на обществения ред. Бяха обсъдени редица възможности за допълнително взаимодействие, както и проблеми, свързани със спецификата на региона.

Фокусът бе поставен върху изграждането на системи за видеонаблюдение в региона и свързването им с полицейските управления. По думите на министър Валентин Радев това е един от начините за засилване на контрола и сигурността в малките населени места. Другият начин за исканото от кметовете полицейско присъствие е пренасочването на служители там, където е необходимо, и с ресурса, с който съответната областна дирекция разполага – това е една от водещите задачи на професионалното ръководство, което прави анализ на криминогенната обстановка на базата на интерактивна карта.

„Няма как кметовете да бъдат местни шерифи“, заяви Радев и  отхвърли идеята управниците на малките населени места да могат да носят оръжие, за да се борят с престъпниците. Министърът уточни още, че няма как да бъде увеличен броят на униформените, които да обикалят из населените места. Все пак той даде надежда относно поисканите от кметовете автомобили с висока проходимост.

В рамките на посещението си в Благоевград министър Валентин Радев проведе и работна среща с ръководния състав на областната дирекция, на която бе направен преглед на постигнатите от дирекцията резултати. Акцент бе поставен върху приоритетните задачи на министерството през настоящата година.

Please follow and like us:
fb-share-icon0