БСП: Борисов да не мълчи пред Ердоган за Кърджали

БСП настоя Бойко Борисов да каже на Ердоган, че изявлението му за Кърджали е провокация

ЕС и Турция имат сериозни теми за дискусии, а България е в ролята на посредник, изтъкна Томислав Дончев

 

Националният съвет на БСП прие днес декларация за Деня на Тракия – 26 март, съобщи пресцентърът на партията. С нея социалистите настояват “справедливото искане за обезщетението на тракийските българи да бъде поставено пред турската страна на най-високо ниво”.

В документа се казва още, че ролята на България на посредник между Европа и Турция не бива да е за сметка на българския национален интерес.

“Изказването на турския президент Ердоган за душевните граници до Кърджали е провокация към националния суверенитет и териториалната цялост на България. То е неприемливо. Премиерът Борисов да заяви тази позиция на срещата на 26 март”, пише още в декларацията.

Членовете на НС на БСП са решили още да приемат поканата на Съюза на Тракийските дружества да се включат в отбелязването на Деня на Тракия. В декларацията си социалистите призовават още “да бъдем единни и единодушни в националните си приоритети, независимо от политическите си възгледи и пристрастия”.

“Кърджали е България. Кърджали е и духовната столица на Източните Родопи. Изказването на президента Ердоган за душевните граници на Турция, които се простират до Кърджали, е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България. Това е абсолютно неприемливо за нас“, заяви наскоро пред медиите председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя настоя на срещата с Ердоган да се постави и въпросът за обезщетението на тракийските бежанци.

По темата вицепремиерът Томислав Дончев заяви по-рано вчера по БНР, че форматът на срещата не забранява категорично поставянето и на национални въпроси, но се приема зле от партньорите и това дори е “един от рефлексите на неопитна държава-членка“.

Няма как обезщетенията на тракийските бежанци да е темата, с която да започнат разговорите, защото и ЕС, и Турция имат сериозни теми за дискусии, а България е в ролята на посредник, изтъкна Томислав Дончев.