Бивш министър: Бакърджиев може да бъде съден за събарянето на мавзолея

Мавзолеят на Георги Димитров след първото взривяване на 21 август 1999 г. - само малко наклонен

„Мавзолеят на Георги Димитров трябваше да бъде преобразен и използван. Там са вложени милиони. А Бакърджиев може да бъде съден. Това – да съборим сграда и да използваме после подземията й – звучи наистина безумно.“ Това заяви за Нова бившият министър Любка Качакова.

“Според юристи Евгений Бакърджиев (тогава вицепремиер) може да бъде съден. Той е подписал за унищожаването на една сграда, която не му е бащиния”, смята Любка Качакова.

“Тази сграда беше символ на всичко онова, което ние намирахме за неприемливо”, контрира Методи Андреев, който беше в основата на закона за премахването на комунистическите символи и паметници. По негово мнение мавзолеят е бил взривен “непрофесионално” и “гротескно”.

“Разрушаването на мавзолея не е чак такава загуба. Някои сгради, които са символи, трябва да бъдат премахнати. Сега го няма и обществото е разделено. Представете си, ако го имаше. Той беше натоварен с изключителен негативизъм заради мумията, която беше там”, подчерта той.

Мавзолеят на Георги Димитров е построен през 1949 година, веднага след смъртта на комунистическия ръководител. Масивната сграда е вдигната за рекордните 6 дни. 50 години по-късно бързото строителство се оказва изключително издръжливо. Пак 6 дни трябват, за да бъде съборен един от най-ярките комунистически символи в центъра на столицата.

Събарянето започва на 21 август 1999 година по нареждане на строителния министър в правителството на СДС Евгений Бакърджиев, който по това време е и вицепремиер. През следващите 6 дни с нови взривове сградата пада на 27 август.