Подсъдимият за над 1 млн. лв. щети за община Петрич бивш кмет Вельо Илиев грабва над 80  млн. лв. за ремонт на язовири

Вельо Илиев

 

Зам.-министър Л. Борисов насочил сумата към държавната фирма „Екоинженеринг РМ” за борба с урана, която Илиев оглавява, читатели питат: Защо още не е отстранен от длъжност

 

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов дава над 80 млн. лв. в ръцете на бившия кмет на Петрич Вельо Илиев, който в момента е шеф на държавна фирма „Екоинженеринг РМ”.

Лъчезар Борисов

Новината скандализира Югозапада, тъй като Вельо Иливе е подсъдим за длъжностно престъпление и умишлена безстопанственост при отпускане на лекарства за ветераните и пострадалите от войните, в резултат на което са настъпили щети за над 1 млн. лв., а в момента се готви да разпределя най-тлъстия финансов пай.

Петър Горновски

Борисов предоставя средствата за ремонтите по язовирните стени на държавната фирма, която в момента се командва от подсъдимия Вельо Илиев. Само 80 млн. лв. премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов отделиха от бюджета за спешен ремонт на яз. „Бели Искър” край Самоков.

Валентин Чиликов

„Това е недопустима схема. Тя е сформирана през главата на министъра на икономиката Емил Караниколов. Лъчезар Борисов е назначен от бившия министър Божидар Лукарски, който обаче си запази поста и в кабинета „Борисов 3”. Лъчезар Борисов е един от най-близките приятели на освободения от длъжност главен секретар на Държавната агенция по метрология и технически надзор Валентин Чиликов, която агенция осъществява контрол над язовирите. “А  любопитна подробност още е, че Лъчезар Борисов е от Самоков, където е и язовир ” Бели Искър”. В ТСУ-Самоков е сестра му Бранимира Бодурова , а зет му в Кадастър -Самоков,  Юри Бодуров му е шурей.” – сочи проверка на вестник ВЯРА.


Емил Караниколов

Покрай Чиликов зам.-министър Лъчезар Борисов е изключително близък с добилия скандална слава шеф на агенцията Петър Горновски.

„Агенцията на Вельо Илиев излиза извън предмета на своята дейност и се заема с ремонтите, като това е недопустимо. Освен всичко министър Караниколов направи серия изявления, в които увери обществеността, че изгражда ново предприятие, което да се заеме с поддръжката и експлоатацията на язовирите. Къде е това предприятие, кой осуетява намеренията на министъра? Зам.-министър Борисов командва министерството и правителството, не се ли прави опит за злоупотреба с власт и пари”, питат читатели на в. „Вяра”.

„Екоинженеринг-РМ” ЕООД е дружество със сто процента държавно участие в капитала, с принципал министъра на икономиката. Дружеството е създадено по силата на постановление на Министерския съвет за ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина. Целта е дружеството да осъществява от името на държавата организацията и контрола на дейностите по техническата ликвидация, по техническата и биологичната рекултивация и изпълнението на свързаните с това дейности по водовземане, пречистване, заустване и мониторинг на води, както и всякакъв друг вид мониторинг за ликвидиране на последствията от проучването, добива и преработката на уранова суровина в обектите и засегнатите райони. „Екоинженеринг-РМ” ЕООД осъществява непрекъсваеми процеси по пречистване на замърсени с уран руднични води посредством инсталации за сорбционна очистка на замърсени с уран руднични води на обекти „Чора”, „Искра” и „Бялата вода”, както и на обект „Елешница”.

„Защо Вельо Илиев не е отстранен от длъжност, при положение че е подсъдим за толкова сериозно престъпление, а вместо това му се дава нова порция милиони”, питат читателите.