Председателката Елена Сухарева направи отчет на туристическо дружество “Ибър” в Долна баня, приходите от членски внос са 1079 лв.

Ръководството на годишното отчетно събрание

Членовете на туристическо дружество “Ибър” в Долна баня проведоха своето годишно отчетно събрание на 115-годишната планинарска организация. Тя е първата селска планинарска организация в нашата страна и първото туристическо дружество в Софийско.

Елена Сухарева отчита дейността на планинарската организация през отминалата юбилейна година, когато дружеството навърши достолепните 115 години.

В началото с едноминутно мълчание бе почетена паметта на наскоро починалия доайен на туристическото движение в рилския град и бивш хижар Методи Свиленов.

Отчет за работата на Управителния съвет на туристическо дружество “Ибър” през отминалата юбилейна година направи председателката Елена Сухарева.

Присъстващите членове на дружеството на годишния форум

Десетки са походите, излетите и направените екскурзии до редица наши и извън страната природни и исторически забележителности, като традиционно в годишния календар са отбелязани празникът на левурдата – дивия чесън, празникът на Рила и масовото изкачване на връх Мусала, празникът на патрона на дружеството връх Ибър, празникът на билките Еньовден, празникът на долнобанската баница и младото вино и други. В момента в дружеството редовно членуват общо 97 души, като през годината е събран общо членски внос в размер на 1079 лева.

След отчета за финансовото състояние на дружеството, изнесен от председателката на инспектората Боряна Троянска, последваха изказвания на някои от присъстващите членове за проблемите и работата в дружеството. С болка и загриженост всички те говореха за отсъствието на младите хора в работата на събранието, за съвместната работа с тях и ръководството и тяхната туристическа дейност и т.н. Сред взелите участие в обсъжданите теми и проблеми бяха София Янкулова, Стефан Велков, Елена Джамбазова, Григор Пандов и други.

Събранието продължи с приемане на богата програма за проявите на долнобанските туристи през настоящата година, като някои от тях по традиция ще бъдат съвместно с туристите от дружество “Планинар” от съседния град Костенец.  Председателката на туристическо дружество “Ибър” Елена Сухарева ще бъде представителят на долнобанската планинарска организация в предстоящите форуми на БТС.