Цацаров: Европейската прокуратура ще заработи през 2020 г.

Сотир Цацаров

 

Предстои с общи усилия да направим така, че Европейската прокуратура да започне своите първи разследвания през 2020 г. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на конференция относно създаването на Служба на европейския прокурор (EPPO).

„Ако се върнем малко назад, всички бихме казали, че измина много време от 2009 г., когато Лисабонският договор влезе в сила и чл. 86 от него стана основа за създаването на Европейска прокуратура. Вярно е, че пътят, изминат досега, не беше лесен, но сега е време за реалното изграждане на тази прокуратура като работеща институция.

Предстои приемането на избор и правила на главен прокурор, назначаване на европейски делегирани прокурори и изграждане на административен капацитет на институцията“, каза още Цацаров и уточни, че се очаква с общи усилия Европейската прокуратура да започне своите първи разследвания през 2020 г.

„Предстои изграждане на силна, ефективна и независима прокуратура и вярвам, че това ще бъде постигнато с общи усилия. Както каза Франциско Фонсека Морильо – директор на Дирекция „Правосъдие, основни права и гражданство“ на Европейската комисия, „сговорна дружина планина повдига“.

Бих казал, че планината вече е повдигната и сега е време да я задържим в такова повдигнато положение“, каза още главният прокурор.