ОбС каза „да” на облигационния заем от 6 млн. лв. в Перник, кметът Церовска: Ще се погасяват задължения към НАП и «Топлофикация»

 

 

Общинският съвет в Перник прие предложението на кмета Вяра Церовска общината да поеме дългосрочен дълг в размер на 6 000 000 лв. С парите ще бъдат погасени задължения към „Топлофикация Перник” и НАП, ще се рефинансира съществуващ дълг.

„Има силно финансово напрежение и то е заради тоталната невъзможност да се започне плащането към НАП за периода 2009 – 2014 г.“, коментира кметът Вяра Церовска след дълги спорове по време на заседанието вчера. Тя припомни, че през 2008 година в община Перник са получени 12 млн. лева, а през 2009 година още 6 млн. лв. От тогава започва и неплащането към НАП, когато лихвите са 25%, към настоящия момент те са 10%.

„1 300 000 лв. са лихвите за този период и непрекъснато се увеличават. Това наистина ни поставя пред една изключително тежка ситуация“, посочи кметът. Тя сподели, че при последната среща, която е проведена в НАП, е имало много тежък разговор. „Тогава се установи, че актът, който е предоставен в НАП, с №1756, за първи път е издаден от кмета Андрей Андреев, като публична общинска собственост на зала „Металург“. През 2012 година същият е представен пред НАП като акт за общинска собственост без думата публично“, уточни Вяра Церовска и допълни , че няма решение на ОбС.

„Да, наистина община Перник е в сериозна финансова криза, ние трябва да направим възможното да намалим процента на борчовете към НАП“, конкретизира Церовска.

Тя обясни, че облигационният заем, който иска да вземе община Перник, е за да се върнат част от задълженията. Като пример тя даде община Ямбол, която тегли 17 млн. лева, за да направи благоустройство и подобри уличната мрежа.

„Миналата година имахме одит от Сметната палата, заверен без забележки и от миналата седмица касовото изпълнение е в Общинския съвет и се извършва проверка“, допълни Церовска.