До 4000 лв. глоба грозят стопанина на умиращите коне в Осогово Петър Пищалов, взимал по 140 евро субсидия за животно 

Петър Пищалов

Прокуратурата и Икономическа полиция погват 39-год. мъж, който се оправдава, че търсил 70-те коне над месец

От 1000 до 4000 лева глоба грози собственика на бедстващите коне в Осоговската планина Петър Пищалов, ако се установи вина и нарушения на фермера, който е гледал животните със субсдии по европрограма.

Доброволци отнесоха храна на конете в Осоговската планина.

Това съобщиха от Агенцията по контрол на храните в Кюстендил. Срещу него ще бъдат приложени всички изисквания на нормативните разпоредби по откриването и поддържането на животински обект в планината, каза директорът на Агенцията по храните в Кюстендил Стоян Саев.

Д-р Емил Гъгнев

“Конете бяха около 70. Търсих ги след падането на дебелия сняг, но без резултат. Търсих ги месец и половина след като избягаха. Евросубсидията за едно животно е 140 евро. Гледам конете от българска каракачанска порода 7 години, за първи път ползвам пасище в Осоговската планина”, заяви собственикът на бедстващото стадо животни в Осоговската планина 39-годишният Петър Пищалов.

Галина Димитрова

Той е завършил езикова гимназия в града, а от 7 години гледал коне. Пред столична журналистка през лятото е дал интервю като благороден фермер, християнин, обичащ всичко, което диша, и се кръсти за доказателство. „Всичките ми породи животни съм внесъл от чужбина, комунистите затриват всичко, сега хората искат три къщи, пет яхти, а не могат едно дете да изгледат, твърди провинилият се фермер.

Бедстващите коне

Ако се установи вина на собственика по Наказателния кодекс, той ще бъде санкциониран, каза наблюдаващият прокурор по случая Галина Димитрова от районното обвинение. Тя допълни, че има образувана преписка, разпоредена е проверка на Икономическа полиция и оторизираните органи като Агенцията по храните. Проверката ще продължи 10 дни. В понеделник ветеринарните доктори не успяха да стигнат до местността Бег бунар, на 1800 м надморска височина, където бяха намерени трупове и все още живи бедстващи коне. Мъглата и дъждът попречили екипът от ветеринари да се качи до подножието на връх Руен (2251 м), призна ръководителят им д-р Емил Гъгнев. 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши проверките в Осогово, свързани с бедстващите коне, при добри метеорологични условия, съобщиха от държавното ведомство. До този момент в ОДБХ-Кюстендил не е получавана информация за изгубени животни от собственика на животните, както и сигнали от други институции и граждани.

На този етап служителите на ОДБХ в Кюстендил извършват проверки на животновъдните обекти, собственост на Петър Пищалов”, обясниха от ведомството.

Със съдействието на Планинската спасителна служба в Кюстендил и по-специално на Христо Абаджиев и Росен Димитров доброволци отнесоха храна на конете – бали със слама и овес. Групата се е качила до местността Бек бунар с 5 моторни шейни. Снегът на тази височина е около 1,5 метра. „Кончетата едва стоят на краката си. Има и умираща кобила, която в предните дни е родила мъртво конче. Гледката е ужасяваща. Аз не успях дори да погледна към труповете на бедствалите животни. Никой не ти дава правото да оставяш така животни да измират, без да ти пука”, разказа една от инициаторките за акцията в планината – Елица Димитрова. „Не успяхме да ги свалим в ниската част на планината. Конете, които са живи, са около 30, но не могат да ходят”, каза един от планинските спасители и председател на ТД „Осогово” Христо Абаджиев. „Конете нямат сили дори да ядат, толкова са изнемощели. Мисля, че в началото на зимата броят им е бил около 100. Говори се, че собственикът ги „отглежда” и получава субсидии за това”, коментира друг от спасителите, хижарят Росен Димитров.

Интервюто на фермера пред столична журналистка