Директорът на Археологическия музей в Сандански Антон Ковачев: Таксата да се увеличи от 2 на 3 лв., трябват повече средства за поддръжка

 

Директорът на Археологическия музей в Сандански Антон Ковачев поиска входната такса за възрастни да се увеличи с 1 лв. Предложението му ще бъде разгледано на предстоящата сесия на ОбС-Сандански. „В момента тя е 2 лева за възрастни и 1 лев за деца. За децата ще остане същата цена. За възрастните посетители обаче искаме входната такса да е 3 лева. За групи от по над 10 души цената ще е старата – по два лева на човек. Целта ни е да провокираме туроператорите да организират посещения на групи, за да ползват промоцията”, обясни директорът на музея.

Той уточни, че експозиционната площ в културната институция е два пъти по-голяма, необходими са повече средства за нейната поддръжка. Преди време бе представена нова изложба, за която са използвани модерни технологии. Огромен интерес предизвиква холограмата на Спартак в естествен ръст, която посреща гостите. Чрез технологията „добавена реалност“ – комбиниране на данни от реалния свят с компютърно генерирани данни, всеки има възможност чрез специално инсталиран софтуер да чуе разказ за технологията за изработване на мозайки.