Община Сапарева баня благоустроява парка в курорта, строи съоръжение за достъп на хора с увреждания, санитарен възел, футболно игрище

Момент от представянето на проекта

Европа отпуска 522 167 евро на курорта и сръбския град Сокобаня по Програмата за трансгранично сътрудничество

 

Градският парк „Николай Хайтов” в Сапарева баня ще бъде реконструиран. Строителните работи включват изграждане на съоръжение за достъп на хора с увреждания, санитарен възел за посетители и туристически атракции – футболно игрище, игрища за деца, свързани тематично с туризъм, планински туризъм и други спортове. Предвидено е цялостно обновяване на парка, намиращ се срещу минералната баня в курорта. Заложено е изграждане на алеи, осветление, озеленяване с подходящи видове. Благоустрояването ще бъде извършено със средства, спечелени от общината по проект „Балнеологичният туризъм – бъдещето на здравето”. Проектът е по Програмата за трансгранично сътрудничество, разработен съвместно със сръбската община Сокобаня. Ще се изпълнява 22 месеца, като през м. април се предвижда да се проведе процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните дейности. Стойността на проекта за двете общини е 522 167, 63 евро, като в парк Banjiica в гр. Сокобаня ще се извършат идентични дейности. Основната цел на проекта е повишаване на туристическата привлекателност на балнеологичните и СПА дестинации в България и Сърбия. Сред целите е и разработване на обща стратегия за развитие на туристическите дестинации. Проектът бе представен на пресконференция в Сапарева баня, на която присъстваха кметът на планинската община Калин Гелев, Владимир Милованович – зам.-кмет на община Сокобаня, и екипите от двете общини, ангажирани с управлението на проекта. Предстоящите дейности представи Ивелина Елмазова – модератор по проекта.

Както сме писали, идеята за благоустрояване на парка в Сапарева баня е отдавнашна. През 2010 г. общината кандидатства с проект за реконструкция на парка по Оперативна програма „Селски райони”, но не бе отпуснато финансиране.