Кюстендилски борци на победа от отличията на международния турнир “Дан Колов – Никола Петров”

Августин Спасов (вдясно)

Августин Спасов и Симеон Станкович останаха пети, Милослав Методиев загуби на старта

По една победа лиши двама борци от кюстендилския клуб “Васил и Георги Илиеви” от отличията на международния турнир “Дан Колов – Никола Петров”, който се проведе в столицата. Августин Спасов, кат. 60 кг, и Симеон Станкович, кат. 97 кг, се класираха на 5-о място в силната надпревара.

Симеон Станкович

Спортист №1 на Кюстендил за 2017 г. Августин Спасов започна много силно и обещаващо, като на старта се наложи с 4:2 точки над полски борец, а след това тушира турски състезател. На полуфиналите отстъпи след много оспорвана битка пред румънеца Виргил Монтияну с 5:6. Монтияну е участвал преди години в турнира по борба в памет на братя Илиеви в Кюстендил и е носител на приз за най-добър чуждестранен състезател.

Най-драматична бе схватката за бронзовия медал, която Августин Спасов загуби с 8:11 точки след няколко прекъсвания на срещата и гледане на видеоповторения. Схватката трябваше да е 6 минути, а продължи 12-13 минути, но споровете решаваше главният съдия на турнира, който бе от Турция, сподели главният треньор на клуба Валери Райчев. Той изрази задоволство от представянето на дебютанта Симеон Станкович. В първите си две срещи той се наложи над турски борци, но на полуфинала загуби от национал на Сърбия, който е натурализиран грузинец. В спор за бронза Станкович отстъпи на борец от Грузия, бивш световен шампион за юноши. По предложение на Валери Райчев 22-годишният борец ще участва в турнира “Петко Сираков” за мъже до 23 г., като има шанс да спечели правото да представлява България на Европейското първенство за тази възраст.

Незадоволително бе представянето на Милослав Методиев, който още на старта претърпя поражение от украински представител.

Според Валери Райчев поясът на Никола Петров трябвало да бъде присъден на Николай Вичев, който триумфира в кат. 63 кг., а не на Тарек Абделслам. Решението е на УС на федерацията.

“За 25-годишния Вичев това е първо отличие от голямо първенство. Талантът бе най-голямата сензация на турнира, като в полуфиналите надви олимпийския вицешампион Ота Шинобу (Япония) с 9:0. Трябва да се дава път на младите и талантливи български състезатели”, каза Райчев.