Семейството на починалия пешеходец Иван Жбантов готви иск за 250 000 лв. кръвнина срещу гоцеделчевския депутат Д. Гамишев?

Димитър Гамишев

Иск за 250 000 лв. кръвнина ще бъде заведен срещу депутата от Гоце Делчев Димитър Гамишев за убития пешеходец Иван Жбантов, съобщиха източници на в. „Вяра”, близки до почерненото семейство. Припомняме, преди няколко дни състав на Окръжен съд – Благоевград, председателстван от съдия Атанас Маскръчки, излезе с решение за 2 г. условна присъда и отнемане на книжката за управление на МПС за срок от 3 години. Изявлението на депутата Гамишев по този повод бе, че ще обжалва решението.

Адвокат Пенко Ненов

„Адвокат Пенко Ненов от Благоевград завежда по искане на страната на жертвата иск за 250 000 лева кръвина. Успоредно с това прокуратурата протестира присъдата и ще иска ефективна присъда. Тоест, ако това евентуално се случи, Гамишев да лежи две години в затвора за причиняване на смърт по непредпазливост. Страната на жертвата – семейство Жбантови, също ще обжалва присъдата с искане за ефективно осъждане. Дали ще стане това обаче, времето ще покаже, такива са засега плановете на роднините”, казаха близки до семейството. Наследниците на починалия Иван Жбантов заявиха намеренията си да заведат гражданско дело след приключване на наказателния процес.

Катастрофата е станала на 27 ноември 2014 година в село Копривлен. На улица „Атанас Тешовски”, като правоспособен водач на МПС, при управление на собственото си моторно превозно средство – лек автомобил марка и модел „Хюндай Санта Фе”, в населено място със скорост от около 68 км/час в участъка на пътя на излизане от село Копривлен в посока към село Парил Димитър Гамишев е нарушил правилата за движение по пътищата. Поради това депутатът от ГЕРБ блъснал пресичащия пътното платно от ляво надясно по посока на движението му пешеходец Иван Жбантов от село Копривлен, като причинил смъртта му. Мъжът починал в “Пирогов”, въпреки усилията на лекарите да го спасят.