Фермерът Атанас Клисарски не получи субсидия и продава кравите си

Служителят на помпената станция Георги Гьондерски: На днешно време преуспяват връзкарите, политиците и мафиотите

 

Фермерът от дупнишкото село Дяково Атанас Клисарски разпродава 22-те си крави. Това заяви той пред „Вяра” след получен сигнал в редакцията, че животните му са оставени да пашуват без надзор на пътя за Кременик, при завоя за селото, предпоставка били за ПТП.

Семейство Соня и Петър Кралеви

„Кравите са изоставени, жал ни е за тях, такива хора не бива да получават субсидии”, гласеше полученият сигнал. „Вяра” отиде на място, за да издири собственика на кравите.

Кравите на Атанас Клисарски в обора в село Дяково

„Ще ликвидирам фермата, след като продам животните. Не съм получавал субсидия, тъй като изискванията са много високи. Изнемогвам, общо взето. Доста фермери в района не са получили тази година нищо и те са като мен”, коментира пред в. „Вяра” Клисарски.

Служителят на помпената станция на язовир „Дяково” Георги Гьондерски

Той сподели още: „Много ми е мъчно за кравите, те са ми като семейство, но такава е политиката на държавата, родното млекопроизводство изчезва…” В същото време кравите бяха край бали слама, с която фермерът ги хранеше, а при гледката в очите му се появиха сълзи. „Много умни животни са, всичко разбират, неслучайно в Индия кравата е свещено животно, но по-скоро ние сме тъмна Индия”, допълни Клисарски.

Фермата на Клисарски е с ограда близо до селския път

Той каза, че фермата му е създадена още през 90-те години. „За да взема субсидия, трябва да отговарям на изискванията. С прости думи – трябва да си продам кравите, за да взема кредит от банка и да направя големи сгради за кравеферма. Като направя сградите, ще ми тежи кредит за изплащане и ако някоя банка се съгласи да ми даде още един кредит срещу сградите, ще си купя крави. Това е един омагьосан кръг, а аз вече остарявам и си меря силите. Изкупната цена на мандрите е 0,35 ст. за литър мляко. Това е убийствено за мен”, сподели Клисарски.

Дяковското семейство Соня и Петър Кралеви също взеха отношение по проблема: „Възмутени сме, че се дават субсидии на хора, като на този стопаниин, чиито коне бяха изоставени на произвола на съдбата в Осоговската планина. Фермери, които ги е грижа за животните, пък не отговарят на изискванията. Родните ни производители загиват. Както е тръгнало, ще остане в историята българското краве кисело мляко, ще го правят от мляко от чужбина, натам отиваме”, каза Соня Кралева.

Петър Кралев е ходил миналата седмица заедно с Клисарски за силаж в Радомир и сподели, че всяко лято помага на Атанас Клисарски да балира по 5000 бали слама за кравите.

Новината, че Клисарски си разпродава кравите, възмути и служителя на помпената станция Георги Гьондерски. „Добрите и почтени хора доникъде не стигнахме, преуспяха връзкарите, политиците и мафиотите”, категоричен бе Георги.

 

6 КОМЕНТАРИ

 1. Жалко за стопанина и животните.Прав е да продава всичко .Като го знам прокопсал е с честен труд.Нема правда .Знаете ли вица за правдата?

 2. Ама къде изчезна статията за Другаря Путин относно България бре модератори.

 3. Ходете и вижте къде живеят кравите, и ще искате да го убиете този идиот.
  Не субсидия, ами трябва да му наложат такива глоби , че да ги плаща докато е жив.
  Те и без това „Господари на ефира “ се бяха приготвили да идват да заснемат , къде и как отглежда горките животни.
  Кравите му , не по различно са наказани от конете на кюстендилския „фермер“

 4. Изчезна,изтрихте най хубавия доклад ,статия ,анализ и коментар за България от Русия и Путин от както сте медия.Жалко .Сигурно така ви е наредено то управляващите.

 5. “Наблюдаващ “ , ти какво работиш? Бас давам ,че си някъкъв мизерен късоглед заплатаджия и мижетурка от който никаква полза няма ,но си “ много загрижен “ за животните . Човека е за ожалване ,че се е захванал с частна работа в тази държава. Продавай приятел и в никакъв случай не опирай до банките , банките в България са погребални дружества ! Успех !

 6. „Наблюдаващ“и „жител“на вас в Личните карти така ли пише на мястото с имената.Някой като го набеждават за нещо се прави с конкретни факти снимки и т.н.Човека и съседи си застават с имена и лица и обясняват каква е ситуацията.Видно е че няма общо с конете от осоговската планина.Това че преди три-пет години,някоя крава е изяла 3 корена царевица или друго,трябвали да отидеш във вестника и да даваш измамни сигнали?.Хората сме станали долни ,нагли и завистливи същества.И не на последно място-усмихвайте се и пийте мляко,защото до 5-7 години ще пиете субстанция(млечен меланж).

Comments are closed.