Запушена канализация тормози жители в дупнишкия жк „Бистрица”, Страхил Николов: От 1 месец мазетата ни са пълни, от ВиК казват, че каналът не е техен

От 1 месец мазетата ни са пълни, каза Йордан Самодумов (първият вдясно)

Искат ни 197 лв. за час работа, допълни Йордан Самодумов

Запушена канализация тормози живеещи в дупнишкия жк „Бистрица”.

Илия Илиев

Част от собствениците на жилища в блок 6 на най-големия комплекс в града се оплакаха пред екип на в. „Вяра”, че не могат да ползват мазетата си, тъй като са пълни с фекални води. Проблемът идва от запушените шахти, които са пред блока. Хората от блока смятат, че канализацията трябва да бъде отпушена от „ВиК – Дупница”, но от общинското дружество били категорични, че каналът не е техен и не са задължени да се занимават с това.

Според живеещите в блока шахтите и каналът са на ВиК

„Канализацията е пропаднала, но никой не се интересува за нас. От един месец мазетата са пълни догоре, до първото стъпало. Мирише… Ходихме при Илиев от ВиК-то, отговарят ни, че каналът не е техен, а наш, частен. Това не е така”, обясни 72-годишният Страхил Николов. По ирония на съдбата възрастният човек е бивш работник по ВиК, с 40 г. стаж в тази област.

„ВиК искат да им платим, за да отпушат канализацията. Плащаме за вода и канал, сега и за това трябва да даваме пари. Проблемът бил наш. Тия шахти, ако са малко по-натам, над пътя, ние ли трябва да ходим да ги чистим?! Това си е канализацията на града и ВиК трябва да си свърши работата. Проблемът ще е наш единствено, ако се запуши каналът от входа до тук. Всяка година се пълнят мазетата, миналата година ВиК го отпушваха, но сега не искат. Казаха ни: За 1 час плащате 197 лв. Това ми каза секретарката”, коментира Йордан Кирилов Самодумов.

„Ако от ВиК не решат проблема, ще се обърнем към кмета, ако и той не обърне внимание, отиваме на по-горна инстанция. До други предавания ще сигнализираме, да дойдат да видят”, закани се един от събралите се пред входа, без да се представи.

В блока са 112 апартамента. Недоволстващите хора бяха отворили двете шахти, в които ясно личеше, че са запълнени почти догоре.

За коментар потърсихме управителя на „ВиК – Дупница” Илия Илиев, когото не успяхме да открием на телефона. Управителят запазва правото си на отговор.