Кметът на Благоевград Атанас Камбитов: Трудът на социалните служители не е лек, заслужават адекватно заплащане

Социалният министър Бисер Петков поздрави градоначалника за качественото управление на социалните услуги в Благоевград, посети Център за настаняване от семеен тип в „Струмско“

 

Да се увери в качеството на предоставяните социални услуги на местно ниво, в Благоевград пристигна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той заедно с кмета д-р Атанас Камбитов, изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова и Виктория Харалампиева, вр.и.д. на РД „Социално подпомагане” в Благоевград посетиха Центъра за настаняване от семеен тип в квартал „Струмско“.

Непосредствено след това беше проведена и работна среща в кабинета на кмета, на която присъства и областният управител Бисер Михайлов.

Министър Петков оцени високо работата на община Благоевград, в лицето на д-р Камбитов, в посока развитие и постигане на устойчивост в социалната сфера.

„Лично се убедих в грижата, която служителите на услугата полагат за хората в затруднено положение. Поздравявам кмета за качественото управление на социалните услуги в Благоевград. Политиката на общината е много социална. Благодаря на кмета, че към средствата, които държавата отпуска за делегирани държавни дейности, общината допълва и с такива от бюджета, с цел осигуряване на устойчивост“, коментира Бисер Петков.

По време на срещата в Благоевград бе коментирана и темата за възнагражденията на социалните служители. Кметът Камбитов подчерта, че за нелекия труд те заслужават адекватно заплащане.

 „Трудът на социалните работници е много отговорен. Именно  затова се налага общините, в това число и община Благоевград, да дофинансират тези дейности. Заплащането трябва да е адекватно, защото условията са много тежки, а част от потребителите са с много специфични потребности“, подчерта д-р Камбитов. В рамките на визитата на социалния министър беше коментирано и изграждането на социалните жилища в 4-ти микрорайон, бяха засегнати и теми, свързани с проекта „Работа”, който се финансира по Програма „Развитие на човешките ресурси“. В сградата на община Благоевград бе проведена и среща със социалните структури на областно ниво, на която присъства и зам.-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова.