„Шалом“ поставя паметна плоча на жп гара Дупница

Леонид Хаздай

 

Организацията благодари на града за спасението на българските евреи, иска разрешение от ОбС за монтирането на мемориала

 

На сградата на жп грата в Дупница да бъде поставена паметна плоча в знак на благодарност към българския народ за спасяването на българските евреи и почит към паметта на депортираните, предлага кметът на общината Методи Чимев в докладна записка до Общинския съвет. Заявление за поставяне на плочата в общината е внесъл председателят на местната структура на еврейската организация „Шалом“ Леонид Хаздай. Поисканото разрешение е във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи, за което дупнишката общественост е проявила героизъм и човещина. Мястото е избрано, защото на гарата са били позиционирани вагоните, закарали над 11 000 евреи от Беломорска Тракия и Македония в лагерите на смъртта, а вагоните, предназначени за българските евреи, останали празни.

„Малката ни общност помни достойното поведение на хиляди интелектуалци, духовници, политици и обикновени граждани, които с риск за живота си в онези страшни времена са защитили своите сънародници от еврейски произход. С тази паметна плоча ние искаме да покажем, че това няма да бъде забравено“, е записал в заявлението Леонид Хаздай.

Общинските съветници ще обсъдят докладната на сесията си в петък (30 март). От НК “Железопътна инфраструктура” вече са дали разрешение за поставянето на плочата.