Прокуратурата се зае с подалия оставка депутат Димитър Гамишев за дълговете от 200 000 лв. към държавата, Цв. Цветанов: Вече няма да е лидер на ГЕРБ-Гоце Делчев

Димитър Гамишев

Д-р Емил Тончев от Разлог най-веротяно влиза в НС, Гамишев: В момента на прехвърлянето фирмата ми нямаше задължения

 

Д-р Емил Тончев от Разлог най-вероятно ще заеме мястото в парламента на подалия оставка депутат от ГЕРБ-Гоце Делчев Димитър Гамишев, срещу когото започна данъчна проверка. Доктор Тончев е общински съветник в ОбС-Разлог. Кметът Красимир Герчев коментира в социалната мрежа:

Д-р Емил Тончев

“Д-р Емил Тончев цял живот служи на хората и поставя обществените си интереси над личните. Той ще се ангажира за промени в здравеопазването, безплатни лекарства за децата и възрастните хора, безплатни ин витро процедури за семейства с репродуктивни проблеми, електронна система, адекватна спешна помощ… Той знае и разбира болките на пациентите и работещите в системата на здравеопазването. И ще работи всеотдайно, за да се подобри здравеопазването”.

Сотир Цацаров и Цветан Цветанов

За подадената оснавка на Гамишев в парламента съобщи колегата му Спас Гърневски. Депутатът е подал оставка с цел да не пречи на проверката и да не се спекулира с името на партията. Малко по-рано от БСП поискаха оставката на Гамишев, като в декларация от името на социалистите го обявиха като един от фрапиращите случаи на измами с ДДС. Случаят стана обществено достояние чрез медиите в Благоевград. „За пореден път ГЕРБ дава пред гражданите ясно и точно послание как трябва да функционира една истинска демократична и отговорна за делата си партия, защити Спас Гърневски партията от червените атаки. И при най-малкото съмнение в народни представители те сами депозират оставката си, не чакат да приключат проверките и не се крият зад имунитети, изтъкна той. Подалият оставка депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев няма да бъде ръководител на общинската структура в Гоце Делчев. Това коментира и председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов, който още онзи ден е разговарял с провинилия се народен избраник. Вчера той също искаше да разговаря с мен и каза, че иска да си подаде оставката, каза Цветанов. Прокуратурата ще изиска резултатите от данъчната проверка на НАП за депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. “Главният прокурор се самосезира за публикация в „Биволъ” за данъчно престъпление по чл. 255 А, ал. 2 от НК”, посочи Арнаудова и уточни, че става въпрос за сключване на сделка с търговско предприятие с цел избягване на плащане на данъчно задължение в особено големи размери. Арнаудова обясни и че по електронната поща е постъпил анонимен сигнал, в който се споменавало и пътнотранспортното произшествие, за което депутатът Гамишев е получил две години условно лишаване от свобода. В сигнала са изложени различни факти за семейството на народния представител, за неговите близки, за снаха му. Засегната била и темата как преди да стане депутат от ГЕРБ, Гамишев продал търговското си дружество на трето лице, а то имало от своя страна данъчни задължения в размер на 200 хиляди лева. И главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че прокуратурата се е заела с депутата Димитър Гамишев, като след като НАП го провери, държавното обвинение отново ще анализира случая. Ако твърденията за гербера се потвърдят, ще се стигне до наказателно преследване, се закани Цацаров. Ние ще търсим фактите, увери той.

„В момента на прехвърлянето фирмата ми нямаше задължения. Нямаше никакви задължения, можете да видите от справката“. Това заяви депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев пред журналисти в парламента по повод подадената по-рано от него оставка. Причината бе, че преди две години е продал фирмата си „Гамишев – НКД“ ЕООД със задължения към бюджета в размер на около 200 000 лв. на дружество, управлявано от малоимотен гражданин. Това е един от начините да се избегне плащане на ДДС. По случая е образувана проверка от Националната агенция по приходите. „Когато прехвърлих фирмата си, имаше купувач. Имало е човек, който се е интересувал от фирмата и я е купил. Този човек нито е циганин, нито е малоимотен. По каква причина е купил и други фирми, мен не ме интересува“, обясни Гамишев. „Подадох оставката си и мисля, че така е правилно. Подал съм си оставката и не искам никой да злоупотребява с ГЕРБ. Искам всички да знаят, че това се е случило преди 2 години. Допитал съм се до адвокати и консултанти. Друго е защо сега се повдига въпросът. Трябва да си зададете въпроса защо сега – изборите минаха. Това се говореше и по времето, когато бях кандидат за народен представител. Ако аз съм направил нещо като народен представител и съм злоупотребил с влияние – ок. Друго е гражданинът Гамишев и има институции, които могат да го следят. Нека всичко по проверката на НАП да мине, да излезе наяве какво се е случило“, категоричен бе той. „Сам взех решение да подам оставката си. Говорих с Цветан Цветанов и го убедих, че е по-добре така“, допълни още той. Припомняме, че преди дни Окръжният съд го осъди на 2 г. условно за причинена смърт на пешеходец и му отне книжката за 3 г. Той заяви, че ще обжалва, а близките на починалия Иван Жбантов подготвят иск за 250 000 лв. кръвнина.