ПОЛСКИ ПОЛИТИК: ОТРАВЯНЕТО НА СКРИПАЛ Е ДЕЛО НА ЦРУ

Полският политик Януш Корвин-Мике на страницата си във Фейсбук обяснява защо не вярва в съпричастността на Русия към отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, пише Rzeczpospolita.

Нещо повече, Маке твърди, че в тази история са замесени САЩ.

 “Защо не вярвам, че руснаците са искали да отровят Скрипал, просто защото в родината си той е осъден на 13 година затвор, а през 2008 година са го пуснали зад граница. Очевидно е, че Русия не е имала никаква причина да го убива, още повече преди шампионата по футбол, чийто бойкот би се превърнал в катастрофа”, пише лидерът на партията “Свобода и законов ред”.

Според Мике, повод е имало ЦРУ, което се опитва да “насочи огъня на пропагандата си към Москва”. Политикът припомня, че Вил Мирзаянов, един от създателите на “Новичок”, се намира в САЩ, където е получил убежище.Политикът подчертава, че ЦРУ, извършвайки атаката над Скрипал, “е било убедено, че никой няма да го заподозре, а всички подозрения ще бъдат насочени към Русия”, защото опитът за отравяне на руския шпионин напомня за убийството на руския дисидент, бившия полковник от ГРУ Александър  Литвиненко, който бе отровен на острова с радиоактивен плутоний.

Както пише Мике, тогава Русия “практически не скри, че го е убила”.

В резултат, както пише Корвин-Мике, става очевидно, че при демокрацията не е важна истината, а това, което твърди болшинството.

“Мнозинството е по-слабо по ум, защото заменя компетентност за мнозинство” -Демокрит.

Така политикът коментира решението на Белия дом за прогонването на 60 руски дипломати от САЩ и закриването на консулството в Сиатъл.

“…припомням, че когато през 2003 година ЦРУ нагло фалшифицира данните, твърдейки, че Саддам Хюсеин има оръжие за масово поразяване, това завърши с война.

Сега също може да завърши с война, към която елитът на САЩ явно се стреми вече толкова години”, завършва политикът.