Община Бобов дол разширява центъра за психично болни в Мламолово с още 15 места

На мартенската си сесия Общинският съвет в Бобов дол даде част от детската градина в Мламолово на центъра за психично болни отпусна помощи на нуждаещи се и прие финансовия отчет на читалището в с. Горна Козница

Съветниците отпуснаха 1100 лв. на нуждаещите се Юлиян Младенов, Снежана Костадинова, Стефан Николов, Илияна Соколова, абитуриентите сираци получават по 200 лв.

 

Центърът за настаняване на пълнолетни с психични проблеми в с. Мламолово ще бъде разширен, стана ясно на мартенското заседание на Общинския съвет в Бобов дол.

Десислава Александрова (правата) настоя на улицата до полицията да бъде поставено огледало или знак

Местният парламент даде съгласието си обшината да разкрие социалната услуга „Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства”. За целта общината ще предостави на институцията част от детската градина, където са приютени болните. „В момента в центъра са настанени 15 души, но нуждаещите се са много повече, има много желаещи. Затова ще осигурим още 15 места. До 450 кв. м от детската градина ще бъдат дадени на центъра”, обясниха от общинската администрация. Социалната услуга ще бъде разкрита като делегирана от държавата дейност.

Местният парламент взе решение за еднократно финансово подпомагане на ученици от община Бобов дол, на които предстои абитуриентски бал. Сираци, полусираци и ученици с медицинска експертиза от лекарска комисия и настанени в приемни семейства, завършващи средното си образовавие, ще получат по 200 лв. Абитуриентите могат да подават документите за отпускане на помощите, сред които удостоверение от учебното заведение за предстоящото завършване, до 30 април в деловодството на общината.

Общинските съветници отпуснаха 1100 лева на четирима души от миньорския град, нуждаещи се от помощ за лечение. Юлиян Младенов ще получи 100 лева, Снежана Костадинова – 150, Стефан Николов – 350, а Илияна Соколова – 500.

С друго решение бяха приети финансов и отчет за дейността на читалище „Ал. Димитров -1899” в с. Горна Козница. Като водещи изяви на читалището секретарят Росица Арсова е посочила традиционната земляческа среща – събор с раздаване на курбан за здраве на 24 май, организирана съвместно с кметството, и раздаването на курбан на Димитровден с подкрепата на земеделските производители. Тази година в Горна Козница ще бъде открит започнатият през 2017-а изложбен етнографски кът, отразяващ поминъка на селото, става ясно от отчета. Според него през миналата година читалището е разходвало 6939,60 лева, от които 5520 лева за заплата.

Община Бобов дол ще кандидатства за финансиране на неинвестиционни (меки) мерки по проект „Да прегърнем природата” по Програмата за трансгранично сътрудничество, приоритетна ос „Околна среда”, специфична цел „Защита на природата”, в партньорство с комуналното предприятие на община Ниш, Сърбия, и Асоциация „Студентски медиен свят”, България. Минималната сума на безвъзмездната финансова помощ, която може да бъде отпусната, е 300 000 евро, а максималната – до 600 000 евро. Проектното предложение може да включва проучвания, стратегии, семинари, обмен на ноу-хау, строителство, доставки, свързани с благоустрояване на обществени места, места за спорт, отдих, паркове и градини, попадащи в НАТУРА.

По време на сесията общинската съветничка от ГЕРБ Десислава Александрова настоя на улицата срещу полицейското управление в миньорския град да бъде поставен знак или огледало. Участъкът е много опасен. Идвайки по улицата откъм затвора, няма видимост и е опасно, може да стане катастрофа. Мен един джип щеше да ме помете, каза Александрова. Кметът Елза Величкова обеща съдействие.