Министър Караниколов: Френска компания от високотехнологичния сектор е с интерес към индустриалната зона в Горна Оряховица

НКИЗ ЕАД има подписани меморандуми за сътрудничество с общините от Югозападна България Сандански, Кюстендил и Дупница

 

Френска компания от самолетната индустрия проявява сериозен интерес към индустриалната зона в Горна Оряховица. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при подписването на Меморандум за сътрудничество между Национална компания индустриални зони (НКИЗ) и Община Горна Оряховица. Подписи по сключването на Меморандума положиха изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес и кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Министър Караниколов бе категоричен, че чрез създаването на зоните държавата противодейства на регионалните дисбаланси. По думите му изграждането на новия участък от магистрала Хемус е още една мярка в посока преодоляване на диспропорциите и начин за привличане на още повече инвестиции в областта. Стана ясно, че Община Горна Оряховица е подготвила и разполага с готов терен, попадащ в източната промишлена зона на града, с обща площ около 300 дка. Териториалното му разположение го прави изключително атрактивен за инвестиции, тъй като е с добра техническа инфраструктура и е разположен непосредствено до летище и гара.

По време на срещата министър Караниколов поясни какви са механизмите за създаването на дружеството и каква е новата политика в изграждането на индустриалните зони.

До момента НКИЗ ЕАД има подписани меморандуми за сътрудничество с общините в Бургас, Божурище, Враца, Сандански, Ловеч, Кюстендил, Варна, Видин, Дупница, Стара Загора, както с областна администрация Кърджали.