Русия гони 60 американски дипломати и закрива консулство

 

В отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски дипломати от САЩ заради случая “Скрипал”, Москва ще експулсира същия брой американски дипломати. Това обяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

„В тези минути посланикът на САЩ в Русия Джон Хантсман е привикан в нашето министерство, където моят заместник Сергей Рябков му излага съдържанието на ответните мерки спрямо САЩ. Те включват изгонването на аналогичен брой дипломати и нашето решение да оттеглим съгласието си за функциониране на генералното консулство в Санкт Петербург“, допълни той, цитиран от ТАСС.

Вашингтон вече обяви, че закрива руското консулство в Сиатъл.

Руското външно министрество уточни, че Москва е обявила за персона нон грата 58 служители на посолството на САЩ в Москва и двама на генералното консулство в Екатеринбург за “дейност, несъвместима с дипломатическия им статус”. Те трябва да напуснат Русия до 5 април. Американските представители пък трябва напълно да освободят сградата на консулството в Санкт Петербург не по-късно от 31 март.

Москва ще даде огледален отговор на всички страни, изгонили руски дипломати, закани се Лавров.

Той заяви още, че руската страна изисква да бъде предоставен консулски достъп до руската гражданка Юлия Скрипал, за която днес беше съобщено, че е дошла в съзнание.

Междувременно утре премиерът Бойко Борисов свиква Съвета по сигурност към Министерски съвет, където ще бъдат изслушани последните данни на службите за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, за което Великобритания обвини Русия. Именно заради това около 30 държави вече обявиха, че експулсират руски дипломати.

Премиерът не иска да взема решение под натиск от когото и да било, коментира днес министър Лиляна Павлова, след като Борисов вече заяви, че няма достатъчно доказателства за вината на Русия и засега само привика за консултации посланика ни в Москва.

Състоянието на Юлия Скрипал се подобрява

Състоянието на Юлия Скрипал, която бе отровена заедно с баща си – бившия руски шпионин Сергей Скрипал, бързо се подобрява.

Това съобщиха изненадващо от болницата в Солсбъри, където двамата бяха настанени по спешност в тежко състояние, след като на 4 март бяха отровени с нервнопаралитично вещество от типа “Новичок”.

“Състоянието на Юлия Скрипал бързо се подобрява. Тя вече не е в критично състояние, сега то е стабилно. Критично, но стабилно е състоянието на баща й”, заявиха от здравното заведение, цитирани от Франс прес и БТА.

33-годишната жена е в съзнание и може да говори, информира Би Би Си.

Макар много експерти вече да заявиха, че “Новичок” е смъртоносен, се предполага, че количеството, влязло в организма на младата жена, е било много малко, за да се подобрява тя.

По-късно министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че руската страна изисква да бъде предоставен консулски достъп до Юлия Скрипал, предаде РИА Новости, цитирана от “Фокус”.

„Здравословното състояние, поне на Юлия Скрипал, както написаха, се подобрява бързо и ние отново поискахме да ни бъде осигурен достъп до Юлия, като на руска гражданка“, подчерта той и изрази надежда, че британската страна може и да изпълни своите задължения по консулската конвенция и по Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Междувременно Скотланд ярд съобщи, че днес е била отцепена детска площадка близо до дома на бившия руски шпионин.

“Като предпазна мярка, следобед отцепихме детска площадка в градината “Монтгомъри”, близо до дома на Скрипал”, заяви пресслужбата на Скотланд Ярд.

ТАСС цитира високопоставен полицейски служител, според когото рискът за здравето на хората е на ниско равнище.

По-рано властите съобщиха, че първият контакт на Скрипал и дъщеря му с отровното вещество е бил в дома му в Солсбъри, където тя му дошла на гости. Експерти са установили, че най-високата концентрация от токсичния агент е била на входната врата. Следи от него са намерени и на други места, които разследващите обработваха през последните седмици, но в много по-малки концентрации от намерените в жилището.

Разследващите са блокирали достъпа до пейката, на която са намерени Сергей и Юлия Скрипал, както и ресторант и гроба на тяхната съпруга и майка, който са посетили преди симптомите на отравянето да се изявят.