”Сосиете женерал” се изтегля от България

Преструктурирането на френската банкова група започна преди няколко години

 

Френската банкова група “Сосиете женерал” продава бизнеса си в България.

Това е част от стратегията на дружеството да се оттегли от пазарите в Източна и Централна Европа, на които няма водеща позиция, съобщава “Капитал”.

Още в края на миналата година от “Сосиете женерал” обявиха, че продължават плана си за преструктуриране, който включва продажба на част от подразделенията на групата по света. Целта е фокус върху пазарите, където банката има силни позиции.

Официална информация какво точно се продава няма. По неофициални данни кандидат за активите на Сосиете женерал в България е унгарската OTP Bank, която е собственик на втората по активи банка у нас ДСК.

Има и втори кандидат за сделката – фонд на американския асет мениджър Apollo Global Management. Банката в България се продава в пакет с още пет поделения на френската група – в Албания, Македония, Черна гора, Сърбия и Молдова.

Преструктурирането на френската банкова група започна преди няколко години. Като част от него тя продаде подразделението си в Хърватия на OTP през 2016 г.

Ясно е, че “Сосиете женерал” ще запази бизнеса си на няколко пазара в региона, на които има силни позиции- Русия, Румъния и Чехия. Това ще е нова голяма сделка в банковия сектор в България. През миналата година гръцката NBG продаде притежаваната от нея в България ОББ на СиБанк В момента тече продажба на банка Виктория. Гръцкият собственик на Банка Пиреос също обяви, че продава подразделенията си в региона.