Кметът на Перник В. Церовска за дългосрочния дълг от 6 млн. лв.: Не можем да се похвалим със стабилно финансово състояние като наследство, а има дейности, които не търпят отлагане

Вяра Церовска
Вяра Церовска

В интервю кметът на община Перник д-р Вяра Церовска говори по горещата тема с поемането на дългосрочен дълг в размер на 6 млн. лв.

Както е известно, Общинският съвет в Перник прие предложението на кмета на общината за поемането на дългосрочния дълг. Сега Вяра Церовска коментира какво ще бъде погасено с тази сума и защо тя е необходима, в ефира на „Бизнес старт“.

„Моето предложение за тези 6 млн. лв. е те да рефинансират задължения, които общината има от години. В конкретното си предложение аз дадох информация и за това какво точно смятам да направя с тези пари. Ние имаме задължения към НАП за периода 2009-2014“.

Тя добави, че освен това общината има задължения и към „Топлофикация”.

„Това е едно от моите наследства, един овърдрафт, който се рефинансира всяка година. Ще ги обединим и ще направим връщане на тези средства при един по-нисък лихвен процент. На практика това е едно преструктуриране при по-добри условия“.

Според нея би било много по-добре тези средства да се реинвестират в благоустройство и инфраструктурата, но за момента няма възможност за това.

„Не сме община, която може да се похвали със стабилно финансово състояние като наследство. А има дейности, които не търпят отлагане. Те просто трябва да се свършат“.

 Цялото интервю вижте във видеоклипа.

https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2018-03-30/obshtina-pernik-shte-refinansira-stari-zadalzheniya-kam-nap-i-toplofikatsiya