Зам.-министърът на икономиката Манолев връчи наградите на финалистите от ученическо състезание по счетоводство в Петрич

Икономиката на страната ни има нужда от млади хора с професионална квалификация. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, който е от Сандански, по време на церемонията по награждаването на финалистите в 12-ото национално ученическо състезание по счетоводство, което се проведе в Петрич. До последния кръг на надпреварата достигнаха 22 деца, които са се преборили в конкуренция с 600 участници от 80 училища в страната.

„Всички Вие сте победители и заслужавате поздравления за тези резултати“, подчерта Александър Манолев. Той поздрави и Министерството на образованието и науката, и всички учители за усилията, които полагат за развитие на професионалното образование в България. По думите му Министерството на икономиката също се стреми да насърчава този процес най-вече в посоката за по-масово застъпване на дуалното образовние и подобряване на връзката между пазара на труда и образованието. Затова вече е разработен и проект на договор между работодател и ученик, което да гарантира работно място в дадена професия след дипломиране.

„Искам да Ви поздравя за избора Ви на учебен профил и да Ви кажа, че българската икономика, а и българската държава има нужда от образовани и квалифицирани хора като Вас“, обърна се икономическият заместник-министър към децата. Той ги насърчи да залягат над уроците, за да успеят да се реализират с професия, която да ги мотивира, да ги кара да се чувстват добре и същевременно да ги осигурява материално. „Имайки предвид, че секторът на услугите е един от най-бързо растящите в страната, със сигурност за Вас ще има много възможности, но трябва да поддържате това високо ниво, което демонстрирате днес“, обобщи Александър Манолев.

На събитието присъстваха и кметът на Петрич Димитър Бръчков, народният представител Георги Динев и др. Зам.-министър Манолев връчи наградата за първо място на Кристиян Трайков от ФСПГ „Васил Левски”, Монтана, а градоначалникът – отличието на учителката, която го е подготвила – Татяна Рибагина.

Националното ученическо състезание по счетоводство се организира от МОН, Регионалното управление на образованието, с подкрепата на фондация “Буров” и община Петрич. Домакин на проявата е Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Проф. д-р Асен Златаров”. Всички участници са в 11. клас, а заедно с тях в града пристигнаха и 22-мата учители, които са ги подготвяли.