Откриват рафтинг сезона в Кресненското дефиле, гост на събитието е алпинистът Боян Петров

 

Двудневното събитие ще се състои в събота и неделя – 31 март и 1 април, в центъра за приключения и рафтинг „Адвенчър Нет“ на брега на река Струма. По стара традиция с провеждането му в последния уикенд на март рафтинг и каяк сезонът се обявява за официално открит.

Началото на Outdoor & White Water Fest ще бъде дадено точно в 10 ч. на 31 март от специалните гости от община Кресна и обичания в цяла България алпинист Боян Петров, който за втора поредна година ще отправи важни послания за предизвикателствата пред развитието на туризма и опазването на природата в региона. В този контекст Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка“ ще насочи вниманието към проблемите на реките и речните екосистеми и р. Струма в частност. Официалната част ще закрие мъжка фолклорна група “Синаница“ с красиви песнопения от Пиринския край.

От 11.00 часа ще стартират рафтинг и каяк активностите, с които всяка година се отбелязва пролетното пълноводие, първото от които е традиционната регата на всички рафтинг клубове на река Струма. От 13 .00 часа ще се проведе и демонстрационно спускане, в която всички осмелили се да скочат в лодките ще осъществят първото си символично рафтинг приключение в пролетното пълноводно корито на реката.

С уъркшоп по оказване на първа помощ на Български младежки Червен кръст – Благоевград от 12.00 часа пък ще започне и програмата на разнообразните активности, включващи състезания по слаклайн, катерене за деца, лонгборд, летене с парапланер, колела. Вечерта ще е отредена на традиционното парти с музикална сцена, на която ще се качат DJ Vankata The Turntablist и група Faces.